„Bătălii aprige” au loc în jurul Severodoneţk, în estul Ucrainei, au declarat oficialii ucraineni, în timp ce Rusia intensifică eforturile de a prelua controlul deplin asupra regiunii Lugansk. În Donețk, aflat în apropiere de Lugansk, Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că forțele ruse „desfășoară o ofensivă intensă” asupra nodului feroviar Lyman. Ministrul de externe al Ucrainei a declarat că Rusia încearcă să „șantajeze” lumea cu o ofertă de a debloca porturile maritime ucrainene în cazul în care sancțiunile împotriva acesteia sunt diminuate, avertizând că blocada ar putea declanșa o „criză alimentară pe mai mulți ani”. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că pensiile de stat și salariul minim vor crește substanțial în Rusia de la 1 iunie, pe fondul creșterii inflației.
UPDATE ora 14:30 – Pierderile suferite de armata rusă
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of May 26, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/dQaB5VLebV
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 26, 2022
UPDATE ora 14:00 – Turcii negociază cu Rusia și Ucraina un coridor alimentar pe Marea Neagră
Turcia poartă negocieri cu Moscova și Kiev pentru un coridor alimentar care să permită exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un oficial turc de rang înalt pentru Reuters.
UPDATE ora 13:00 – Doi mercenari din Grupul Wagner sunt judecați la Kiev pentru crime de război
Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner din Belaurs au fost acuzați de uciderea civililor lângă Kiev, ei fiind astfel primii mercenari internaționali care sunt acuzați de crime de război în Ucraina, transmite The Guardian, citat de Digi24.
Procurorii ucraineni au publicat marți numele și fotografiile a opt bărbați care sunt căutați pentru presupuse crime de război – inclusiv crimă și tortură – în satul Motîjîn. Câțiva ar fi luptat în Siria.
Procurorii spun că cinci dintre ei sunt soldați ruși, unul este un mercenar rus de la Grupul Wagner iar ceilalți doi sunt mercenari beloruși.
UPDATE ora 12:00 – Șeful Băncii Mondiale avertizează asupra recesiunii globale
Șeful Băncii Mondiale a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea provoca o recesiune globală, pe măsură ce prețul alimentelor, al energiei și al îngrășămintelor va crește, scrie BBC, citat de Mediafax.
David Malpass a declarat, în cadrul unui eveniment de afaceri din SUA, că este dificil de „văzut cum vom evita o recesiune”.
El a mai spus că blocajele din China, pe fondul epidemiei de coronavirus, sporesc îngrijorările legate de o încetinire.
Comentariile sale reprezintă cel mai recent avertisment cu privire la riscul tot mai mare ca economia mondială să fie pe cale să scadă.
„Când ne uităm la PIB-ul global… este greu de văzut în acest moment cum vom evita o recesiune”, a spus Malpass, fără a oferi o prognoză specifică. „Ideea dublării prețurilor la energie este suficientă pentru a declanșa de una singură o recesiune”, a adăugat el.
UPDATE ora 11:00 – Ramzan Kadîrov, aparent sub influența alcoolului, amenință Polonia: „Ați face bine, don, să vă luați armele înapoi și mercenarii, don.”
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a postat un nou mesaj pe canalul său de Telegram în care, aflat aparent sub influența băuturilor alcoolice, amenință Polonia să își ia „mercenarii” înapoi și să implore „iertare oficială”.
UPDATE ora 10:00 – Peste 150 de copii au fost uciși până acum în regiunea Donețk – procuror
Peste 150 de copii au fost uciși în regiunea Donețk de când Rusia a lansat invazia, spune procurorul general ucrainean, citat de BBC.
Cifra este semnificativ mai mare comparativ cu orice altă regiune a țării. Numărul la nivel național este de cel puțin 240.
UPDATE ora 09:00 – Forțele ruse bombardează peste 40 de orașe în Donbas
Forțele ruse au bombardat peste 40 de orașe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, amenințând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinși în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, relatează Reuters, citat de Mediafax.
După ce nu a reușit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, sau al doilea oraș al acesteia, Harkov, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului, format din două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.
Rusia a trimis mii de trupe în regiune, atacând din trei părți în încercarea de a încercui forțele ucrainene care rezistă în orașele Sievierodonetsk și Lysychansk. Căderea acestora ar lăsa întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, un obiectiv cheie al Kremlinului.
„Ocupanții au bombardat peste 40 de orașe din Donețk și regiunea Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case și o școală. Ca urmare a acestui bombardament, cinci civili au murit și 12 au fost răniți”, a precizat pe Facebook Forța operativă comună a forțelor armate ucrainene.
UPDATE ora 08:20 – Zelenski condamnă ideea lui Kissinger privind negocierile cu Rusia
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de frontiere de-a lungul „liniei de contact” în Donbas, scrie CNN, citat de Mediafax.
Kissinger a vorbit prin legătură video la Forumul de la Davos.
Într-un mesaj video de miercuri, Zelenski a declarat: „Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: „Să luăm în considerare interesele sale”. Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete rusești care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost uciși. În ciuda Bucea și a Mariupolului. În ciuda orașelor distruse. Și în ciuda „lagărelor de filtrare” construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează și se umilește ca pe bandă rulantă. Rusia a făcut toate acestea în Europa. Dar totuși, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger iese din trecutul profund și spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei”.
În comentariile sale, Kissinger a spus despre conflict că: „Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări și tensiuni care nu vor fi ușor de depășit. În mod ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o revenire la status quo ante”, sugerând aparent că Ucraina ar trebui să accepte să renunțe la o mare parte din Donbas și Crimeea.
UPDATE ora 08:00 – VIDEO | Conspirație anti-Putin (DOCUMENTAR)
Oficialii ruși de rang înalt deja complotează și formează un guvern fără Vladimir Putin, după ce sursele de la Kremlin au susținut că președintele rus a întors oamenii împotriva lui după invazia în Ucraina. (Citește mai multe aici…)
UPDATE ora 07:30 – Belarus livrează arme Moscovei, „pentru nevoile Federației Ruse”. „Avem programe comune”
Premierul din Belarus, Raman Golovchenko, recunoaște că țara sa livrează arme Rusiei, precizând că sunt solicitate nu numai în interiorul țării, ci și „pentru nevoile Federației Ruse”. „Armele de fabricație rusă sunt în prezent solicitate de consumatorii ruși”, a mai spus el.
UPDATE ora 07:00 – „Slovacia este următoarea” dacă Rusia învinge Ucraina, avertizează premierul slovac
Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina „trebuie să câştige” războiul pornit împotriva ei de Rusia, iar „dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea”.