Mamele soldaţilor aflaţi pe crucişătorul Moskva în momentul scufundării au fost presate să semneze o declaraţie precum că fiii lor „au murit într-un accident”

Mamele soldaţilor aflaţi pe crucişătorul Moskva în momentul scufundării au fost presate să semneze o declaraţie precum că fiii lor „au murit într-un accident”
Crucişătorul Moskva / Sursă Foto: Twitter
Publicat: 26/05/2022, 19:34

Mamele militarilor care se aflau pe crucişătorul Moskva în momentul scufundării acestei nave în Marea Neagră după un atac cu rachete al armatei ucrainene au fost obligate să recunoască faptul că fiii lor „au murit într-un accident”, nu într-o „operaţiune specială”, aşa cum numeşte Putin războiul său împotriva Ucrainei.

A trecut mai bine de o lună de la scufundarea crucişătorului Moskva, nava amiral a Flotei Ruse la Marea Neagră. De atunci, Ministerul rus al Apărării a furnizat un singur raport oficial cu privire la victime, anunţând un decedat şi 27 de dispăruţi. Însă mărturiile făcute de familiile şi rudele marinarilor arată că bilanţul victimelor este mult mai mare, fiind de cel puţin 40 de morţi. Unii părinţi nu renunţă şi intenţionează să deschidă un proces colectiv împotriva Ministerului rus al Apărării, scrie Novaia Gazeta Europe.

Mamele a doi recruţi care se aflau pe Moskva în momentul sucufundării dcrucişătorului au dezvăluit pentru Novaia Gazeta Europe că sunt presate să recunoască faptul că fii lor au murit „într-un accident”. Ele refuză să semneze documentele.

„Comandamentul ne-a primit după ce am făcut valuri chiar la început, când am vorbit cu reporterii. Am fost invitaţi la o discuţie. Cei care au reuşit să ajungă la Sevastopol s-au întâlnit cu comandantul (Igor Osipov, n. red.). Nu faţă în faţă, mai erau vreo zece persoane acolo: reprezentanţi ai procuraturii militare şi ai administraţiei oraşului, nişte psihologi. Ne-au spus: ”, spune una dintre mame.

Ea spune că a sunat la Ministerul Apărării şi la alte organe militare pentru a afla informaţii exacte despre situaţia fiului său, dar nu a primit niciun răspuns concret. De asemenea, denunţă faptul că autorităţile s-au încurcat mereu în versiuni în discuţiile cu părinţii. În plus, a aflat de la militari de la Sevastopol că nu s-a întreprins nicio operaţiune de căutare şi salvare până la data de 9 mai.

Apoi, continuă femeia, a primit o scrisoare de la centrul de recrutare în care a fost informată că „fiul dvs a dispărut în urma unui accident”. Scrisoarea era însoţită de o declaraţie gata completată în care i se cerea să semneze precum că acceptă că trupul fiului ei nu a fost găsit din cauza faptului că a avut loc un accident.

„Le-am spus că nu voi semna nimic. Şi apoi m-au sunat şi mi-au spus: . (…) Nici măcar nu menţionează că au fost ucişi, se spune că au murit. De parcă au ieşit să cumpere pâine şi au dispărut”, afirmă femeia.

Mama lui Muhammed Murtazaev, un recrut de 19 ani care şi-a găsit sfârşitul pe crucişătorul Moskva, spune că şi ea a primit o scrisoare precum că fiul ei „a murit într-un accident”. Femeia a menţionat clar pentru Novaia Gazeta Europe că nu va semna declaraţia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?
×