Regizorul rus Kirill Serebrennikov: ”În Rusia, statul și politica ucid, este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii”

Regizorul rus Kirill Serebrennikov: ”În Rusia, statul și politica ucid, este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii”
Kirill Serebrennikov | Foto - Mediafax
Publicat: 29/05/2022, 13:14
Actualizat: 29/05/2022, 13:19

Considerat unul dintre cei mai mari regizori de teatru din Rusia, Kirill Serebrennikov – aflat în exil – se declară îngrozit de ororile războiului din Ucraina și nu ferește să afirme că statul rus și politica dusă de la Kremlin ucid familii și distrug vieți.

Kirill Serebrennikov recunoaște că se uită, în fiecare zi, la fotografiile războiului. Se uită, se uită din nou, fără a se putea opri, aproape fără a putea să înțeleagă ce face Rusia lui Putin.

Orașe distruse, mașini arse, oameni morți, destine frânte, o imagine terifiantă, apocaliptică, un tablou îngrozitor care înspăimântă prin atrocitatea sa.

În fiecare zi, indiferent unde mă aflu, cred că avioanele zboară peste mine, că eu sunt cel care trebuie să fugă la adăpostul anti-bombe. Prietenii mei, cei care au plecat și cei care au rămas, plâng de săptămâni întregi, bărbați și femei. Din anumite motive, nu plâng. Ceva se acumulează în mine și nu are ieșire”, notează regizorul rus pe canalul său de Telegram.

”Germanii au înțeles ceva despre război abia când au fost conduși în gropile cu cadavrele prizonierilor de la Auschwitz și Buchenwald”

Regizorul rus face și un apel la memoria colectivă, reamintind de situația înregistrată în Germania, după Al Doilea Război Mondial, atunci când germanii nu credeau, pur și simplu, că au putut exista atrocitățile comise de naziști.

Realitatea i-a îndurerat, au existat acuzații nenumărate, iar Kirill Serebrennikov nu uită să amintească despre crunta sintagmă ”scăparea lumii de evrei”.

Germanii au înțeles ceva despre război abia când au fost conduși în gropile cu cadavrele prizonierilor de la Auschwitz și Buchenwald. Și când au fost nevoiți să îngroape aceste cadavre cu propriile mâini, fără mănuși. Și după Tribunalul de la Nürnberg. Înainte de 1945, ei au vorbit despre «scăparea lumii de evrei» și au spus: «Nu există o astfel de țară, nu există astfel de oameni» și au întrebat: «Ce făceai când ucideau germani în Sudetenland…»

Cultura în Rusia se face întotdeauna în ciuda statului. Uneori se face din banii statului, dar nici atunci nu se face în numele statului și nu pentru stat”, mai scrie Kirill Serebrennikov.

În Rusia, statul și politica ucid și se divid. Ei distrug familiile. Ei distrug vieți. Cultura salvează și adună ceea ce este încă uman în oameni.Au existat multe state în Rusia și toate au fost canibale. Anii rari în care guvernul din Rusia nu a înghițit oameni au fost numiți Dezgheț. Puterea pur și simplu s-a odihnit. Deci ar putea începe să mănânce oameni din nou”

Kirill Serebrennikov

”Oamenii care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de război”

Kirill Serebrennikov este de părere că oamenii care declanșează războaiele vor ajunge, într-un final, să le piardă. Statul rus, în situația de față, are nevoie de ”sfinți”, de ”eroi” prin care să își justifice acțiunile, dar fără să îi pese de toți ”soldații morți care za neîngropați”.

Nu poți să simpatizezi cu sadicii și cu criminalii, mai scrie regizorul rus, iar cei care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de război.

Statul începe războaie pentru a crește numărul de «sfinți» — are nevoie de modele și apocrife distractive. Nimănui nu-i pasă de soldații morți care zac neîngropați pe câmp, de civilii împușcați și lăsați pe marginea drumurilor. Sunt o risipă de resurse; strică statisticile sărbătorilor; ele nu există. Arta se gândește la acești morți abandonați, la ultimele lor cuvinte, la visele lor, la copiii lor nenăscuți. Morții neîngropați sunt eroii literaturii adevărate, ai cinematografiei cinstite, ai teatrului veridic.

Oamenii care încep războaie pierd întotdeauna. Oamenii care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de războiLa fel și cei care le justifică. Este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii. Empatizez cu cei care, fără să vrea, s-au implicat în teribila crimă de război. Cu aceia care nu au încă sângele nevinovaților pe mâini”, a mai scris regizorul rus pe pagina sa de Telegram.

”Mă înfiorez să-mi imaginez părinții care susțin mai întâi «operațiunea specială» și apoi primesc hârtii cu rapoarte false despre moartea copilului lor «din cauza unui accident». Sunt speriat și rănit pentru ei. Mi-e frică pentru cei care au fost păcăliți de propagandă. Mai devreme sau mai târziu își vor da seama ce s-a întâmplat cu ei”

Kirill Serebrennikov


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?