Cum a reușit un miliardar rus să își protejeze averea de sancțiunile europene. „Rețeta” este una clasică

Cum a reușit un miliardar rus să își protejeze averea de sancțiunile europene. „Rețeta” este una clasică
Andrei Melnicenko / Sursa: captura Youtube - EuroChem
Publicat: 29/05/2022, 15:22

Miliardarul rus Andrei Melnicenko a renunțat la firmele sale, unele dintre cele mai mari companii producătoare de cărbune și îngrășăminte chimice din lume, în favoarea soției lui cu o zi înainte ca Uniunea Europeană să îl includă pe lista sancțiunilor. Astfel, relatează Reuters, într-o investigație exclusivă, acest transfer al bunuri alimentează îndoielile cu privire la eficacitatea sancțiunilor europene. Totuși, oligarhul rus a pierdut mega-iahtul său de sute de milioane de euro, confiscat la câteva zile de la impunerea acestora.

Andrei Melnicenko, fondator al producătorului de îngrășăminte EuroChem și a companiei miniere SUEK, se afla pe locul al unui Top 10 al miliardarilor ruși din 2022, cu 11,1 miliarde de dolari, conform unei analize de la începutul lunii martie a potrivit celui mai mare ziar financiar din Rusia, Kommersant.

Andrei Melnicenko este rus, dar s-a născut în Belarus, iar mama lui este ucraineancă. El a fondat companiile SUEK și EuroChem acum două decenii, se afla pe locul 8 în topul miliardarilor ruși întocmit de Forbes anul trecut, cu o avere estimată la 18 miliarde de dolari.

După declanșarea războiului din Ucraina, din 24 februarie, și cu doar să fie anunțate sancțiunile Uniunii Europene, miliardarul rus a predat controlul a două dintre cele mai mari companii producătoare de cărbune și îngrășăminte din lume soției sale, chiar în timp ce își serba ziua de naștere în Tanzania, spun trei surse apropiate, citate de Reuters.

Melnicenko, care și-a construit averea, după căderea Uniunii Sovietice din 1991, investind în industria energiei, a renunțat pe 8 martie la acțiunile pe care le deținea în companiile SUEK AO și EuroChem Group AG în favoarea soției sale, Aleksandra Melnicenko, care a rămas în controlul companiilor, au spus sursele Reuters, citate de Digi24.

Într-un comunicatul  oficial din 10 martie, EuroChem anunța că Andrei Melnicenko a demisionat din poziția sa de director neexecutiv al Comitetului Director și s-a retras din calitatea de beneficiar principal, începând din 9 martie. „Decizia vine din după includerea domnului Melnicenko pe lista de sancțiuni a EU și a fost luată pentru a permite EuroChem să poată continua să asigure nutrienți pentru agricultură pentru milioane de oameni din întreaga lume, ajutând la susținerea securității alimentare globale”, se arăta în comunicatul oficial.

Aleksandra Melnicenko a preluat poziția sa

Din 2006, conform surselor apropiate, soția lui Melnicenko era urmașa oligarhului rus de pe lista beneficiarilor care ar urma să preia frâiele companiilor în cazul în care miliardarul ar muri. Când, în 24 februarie, a izbucnit războiul din Ucraina, Melnicenko a început să fie tot mai îngrijorat că va urma să ajungă ținta sancțiunilor UE.

Melnicenko și-a notificat pe 8 martie administratorii mandatați de renunțarea la calitatea de beneficiar, o decizie care a declanșat același lanț de evenimente care ar fi avut loc dacă miliardarul ar fi murit, și astfel, soția sa a devenit beneficiarul principal al acestor companii.

Jurnașiștii Reuters nu au reușit să îl contacteze nici pe miliardar, nici pe soția lui, pentru comentarii.

Reprezentanții SUEK nu au răspuns mesajelor, dar cei ai Eurochem au confirmat că Aleksandra Melnicenko a preluat poziția soțului ei.

„După plecarea fondatorului [companiei], beneficiarul principal al trustului care deține 90% din acțiunile companiei globale de îngrășăminte a trecut automat spre soția sa”, se spunea într-o declarație, de miercuri, a companiei EuroChem pentru Reuters.

Melnicenko a dat ordin subalternilor ca soția lui să devină noua proprietară a companiilor sale dintr-o stațiune din apropiere de muntele Kilimandjaro, Tanzania, acolo unde își sărbătorea ziua de naștere, unde a ajuns în 5 martie, zburând din Dubai, reatează Reuters.

Uniunea Europeană l-a sancționat pe 9 martie pe Melnicenko pe motiv că este un apropiat al Kremlinului, în încercarea de a-l pedepsi pe președintele rus Vladimir Putin pentru declanșarea invaziei în Ucraina.

Italia a confiscat în luna martie mega-iahtul de 530 de milioane de dolari al lui Melnicenko la trei zile după ce a fost pus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

UE a înghețat activele lui Melnicenko, i-a interzis accesul pe teritoriul Uniunii și a interzis oricărei entități europene să facă afaceri cu acesta. Sancțiunile nu se aplică pentru soția și copii lor.

După adoptarea sancțiunilor, omul de afaceri a declarat în martie pentru Reuters că războiul din Ucraina este o „adevărată tragedie” și a făcut un apel pentru pace. Un purtător de cuvânt al miliardarului a spus că Melnicenko nu avea „nicio afiliere politică” la acea vreme.

Guvernele occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva companiilor și persoanelor asociate cu Kremlinul, însă o parte dintre afaceriștii sancționați, precum Roman Abramovici și Vladimir Ievtușenkov, și-au transferat activele către prieteni și membri ai familiei, ceea ce ridică întrebări despre eficiența acestor încercări de a pune presiune pe Moscova, arată sursa citată.

Sancționarea companiilor înființate de el ar afecta piața agricolă mondială

După ce au analizat situația, autoritățile financiare elvețiene au spus că cele două companii fondate de miliardarul rus își pot continua activitățile atâta timp cât Melnicenko nu mai este implicat în administrarea lor. SUEK și EuroChem au spus că autoritățile britanice și germane au ajuns la aceleași concluzii.

Întrebat de ce pachetul de sancțiuni nu a fost extins să cuprindă însăși fostele sale companii sau pe ceilalți membri ai familiei sale, ministrul elvețian al economiei, Guy Parmelin, a spus miercuri că sancționarea EuroChem într-un moment în care prețurile la îngrășăminte au crescut foarte mult ar avea consecințe crunte asupra pieței agricole, conform sursei citate.

La rândul ei, UE a spus că nu deține nicio informație despre transferul de acțiuni dintre Melnicenko și soția sa, însă a prezentat săptămâna aceasta măsuri prin care acțiunile de evitare a sancțiunilor ar putea fi considerate infracțiuni.

Mega-iahtul lui Andrei Melnicenko / Sursa: Profimedia
Mega-iahtul lui Andrei Melnicenko / Sursa: Profimedia

Când a anunțat sancțiunile care l-au vizat, UE a spus că Melnicenko „face parte din cercul cel mai influent de afaceriști ruși care au legături strânse cu guvernul rus”.

Andrei Melnicenko a fost unul dintre zecile de afaceriști de top care s-au întâlnit cu Putin în ziua în care Rusia a invadat Ucraina pentru a discuta impactul sancțiunilor, ceea ce arată cât este de apropiat de Kremlin, potrivit oficialilor UE.

Italia a confiscat în luna martie mega-iahtul de 530 de milioane de dolari al lui Andrei Melnicenko, la trei zile după ce a fost pus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.514 de voturi peste...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor