Prima pagină » Actualitate » Epidemia de variola maimuței nu se va transforma într-o pandemie, apreciază OMS

Epidemia de variola maimuței nu se va transforma într-o pandemie, apreciază OMS

Epidemia de variola maimuței nu se va transforma într-o pandemie, apreciază OMS

Un oficial al OMS a afirmat că nu crede că epidemia de variola maimuței va duce la o pandemie, adăugând că nu este clar dacă persoanele infectate care nu prezintă simptome pot transmite boala.

Peste 300 de cazuri suspecte și confirmate de variolă de maimuță – o boală de obicei ușoară care se răspândește prin contact apropiat și poate provoca simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate.

OMS analizează dacă epidemia ar trebui să fie evaluată ca o „potențială urgență de sănătate publică de interes internațional”. O astfel de declarație, așa cum s-a făcut pentru COVID-19 și Ebola, ar contribui la accelerarea cercetării și a finanțării pentru a limita boala.

Întrebată dacă acest focar de variola maimuței are potențialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, responsabilul tehnic din cadrul Programului OMS pentru urgențe sanitare, a declarat: „Nu știm, dar nu credem acest lucru”.În momentul de față, nu suntem îngrijorați de o pandemie globală”, a spus ea.

Odată ce a fost contractată variola maimuței, durata apariției erupției cutanate și a căderii crustelor este recunoscută ca fiind perioada infecțioasă, dar există informații limitate cu privire la faptul dacă există vreo răspândire a virusului de către persoanele care nu sunt simptomatice, a adăugat ea.

„De fapt, nu știm încă dacă există o transmitere asimptomatică a variolei maimuțelor – indicațiile din trecut au fost că aceasta nu este o caracteristică majoră – dar acest lucru rămâne de stabilit, a spus ea.

Se știe că tulpina de virus implicată în epidemie ucide o mică parte dintre cei infectați, dar până acum nu au fost raportate decese.

Cele mai multe cazuri au apărut în Europa, mai multe decât în țările din Africa Centrală și de Vest, unde virusul este endemic, și, în general, nu sunt legate de călătorii.

Prin urmare, oamenii de știință caută să afle ce ar putea explica acest val neobișnuit de cazuri, în timp ce autoritățile de sănătate publică suspectează că există un anumit grad de transmitere comunitară.

Unele țări au început să ofere vaccinuri contacților apropiați ai cazurilor confirmate.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și