VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note. Ne dorim ca elevii să nu considere mersul la şcoală o corvoadă”

Publicat: 30/05/2022, 23:20
Actualizat: 30/05/2022, 23:22

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la Digi24, că în prezent, accentul în școli se pune prea mult pe note, și nu pe competențele elevului. În acest context, oficialul a precizat că, începând din anul școlar viitor, schimbările implementate în educaţie sunt măsuri care clarifică şi pregătesc modificări semnficative în sistemul de învățământ din România.

„Tot ceea ce facem, facem în interesul elevului, facem cu scopul ca elevii să dobândească în şcoală acele competenţe de care au nevoie – şi mă refer la competenţe de literaţie, la competenţe digitale, la competenţe de multilingvism, competenţe în matematică şi ştiinţe, competenţe civice, competenţe antreprenoriale – e setul de opt competenţe-cheie, la care se adaugă şi alte competenţe, precum competenţe de mediu, spre exemplu. În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin. Deci, pe această parte de evaluare schimbările au acest scop”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a explicat că toate măsurile propuse şi implementate au scopul de a pregăti apariţia unui pachet legislativ care să cuprindă Legea învăţământului pre-universitar şi Legea învăţământului superior, urmate de legislaţie subsecventă, care să transpună în practică proiectul „România Educată”.

„Sunt peste o sută de acte normative – hotărâri de Guvern şi ordine de ministru –  care sunt necesare pe parcursul următorului an sau la un an de la implementarea noii legislaţii primare, astfel încât în septembrie 2023 putem veni și cu schimbările de bază, schimbări ale planurilor de învăţământ şi de curriculum. Dar până atunci, trebuie să pregătim sistemul din punct de vedere organizatoric, ceea ce facem acum, și trebuie să pregătim profesorii, trebuie să pregătim achiziția acelor lucruri esențiale pentru sistemul de educație, resursele financiare fiind disponibile în PNRR, dar și în bugetul național și toate aceste lucruri trebuie să le facem într-o manieră etapizată. Până acum nu au fost schimbări majore. După ce vom avea legislaţia primară adoptată de Parlament atunci da, vom putea spune că sunt schimbări în sensul bun al cuvântului”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului Educației, schimbarea majoră nu constă în modificarea structurii anului şcolar, ci mutarea accentului de pe note, pe competenţele pe care copiii trebuie să le dobândească în şcoală.

„Ceea ce facem acum sunt măsuri de pregătire, sunt măsuri care clarifică și pregătesc implementarea acestor măsuri, care implică direct elevii, iar structura anului școlar schimbată – nu e nicio schimbare majoră. Schimbare ar putea să fie faptul că mutăm accentul de pe notele acordate într-un sistem numeric de la 1 la 10 pe competențe. Nu dispar, nu sunt înlocuite notele, dar au fost supralicitate, le-am dat mult prea multă importanță, ori notele evaluează cunoștințele. Notele evaluează, de multe ori, foarte ușor, capacitatea de memorare. Școala pe competențe presupune, în egală măsură, conținut, cunoștințe, abilități și atitudini – atitudinile sunt foarte greu de evaluat prin note, într-un sistem numeric.

În acest fel, facem şcoala şi mai prietenoasă pentru elevi, pentru că ne dorim ca elevii să fie atraşi de şcoală şi să nu fie aceia care resping şcoala şi consideră mersul la şcoală o corvoadă. Și cu riscul de a supăra multă lume, nici părinții nu vor mai pune o presiune atât de mare pe profesori, din dorința de a lua toți copiii note de 9 și de 10. Notele vor fi mai relevante şi vor reflecta mult mai fidel competenţele pe care le-a dobândit fiecare elev”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia