Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat, marţi, că Finlanda şi Suedia vor putea adera la NATO doar dacă își vor modifica legislaţia. Oficialul a precizat că dacă cele două state scandinave nu se vor conforma cerințelor, Turcia va face uz de dreptul său de veto.
„Cererile noastre sunt imposibile? Nu. Vrem să înceteze sprijinul pentru terorism. Ei pun problema aşa: ‘deoarece suntem departe de regiunile cu terorism, legile noastre sunt concepute în acest mod’. Ei bine, atunci trebuie să le schimbaţi. Ei spun că o organizaţie teroristă poate organiza evenimente şi îşi poate flutura zdrenţele. Atunci trebuie să vă schimbaţi legile”, a declarat Mevlut Cavusoglu pentru agenţia de presă turcă Anadolu.
Ministrul de Externe al Turciei a afirmat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se ocupă de această problemă şi a propus un dialog între cele trei ţări la Bruxelles. Cu toate acestea, șeful diplomaţiei turce a spus că „trebuie să existe lucruri concrete de discutat”, precizând că Ankara nu vede rostul unui astfel de dialog înainte de a primi răspunsuri la cerinţele formulate în scris.
Mevlut Cavusoglu a menționat că delegaţiile finlandeză şi suedeză au primit săptămâna trecută, la Ankara, documente care prezintă cerinţele ţării sale. Oficialul a adăugat că se aşteaptă ca aliaţii să încerce să răspundă la preocupările legate de securitate.
Ministrul turc de Externe a reiterat poziția exprimată deja de președintele Recep Tayyip Erdogan, ca Finlanda și Suedia să înceteze sprijinul pentru grupările teroriste, să interzică organizarea oricăror evenimente ale acestora, să îi extrădeze pe cei urmăriţi de Turcia pentru acuzaţii de terorism, să sprijine operaţiunile militare şi antiteroriste ale forţelor turce şi să elimine restricţiile asupra exporturilor de armament.
La rândul lor, guvernele de la Helsinki şi Stockholm au afirmat că sunt deschise la dialog și condamnă terorismul. Atât Finlanda, cât şi Suedia au încercat să negocieze o soluţie, iar guvernele mai multor ţări membre ale NATO şi-au exprimat încrederea că obiecţiile părţii turce pot fi depăşite, informează Reuters.
Cele două țări nordice au cerut oficial primirea în NATO în urma invaziei ruse în Ucraina, oficialii de la Ankara obiectând încă din 13 mai faţă de primirea în Alianţă a Suediei și Finlandei.