Germania îşi menţine obiectivul de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la finalul anului. Anunțul a fost făcut marţi de cancelarul Olaf Scholz, care a adăugat că urmează să fie stabilite opţiunile privind modul în care va fi gestionată rafinăria Schwedt.
Întrebat dacă naţionalizarea rafinăriei reprezintă o opţiune, Scholz a răspuns: „Va trebui să stabilim la finalul discuţiilor noastre ce metodă va fi adoptată şi cred că va fi cea corectă”, relatează Reuters.
„Deocamdată, este important să găsim o soluţie pentru salvarea locurilor de muncă de la Leuna şi Schwedt”, le-a spus Scholz jurnaliştilor după încheierea summitul-ui de la Bruxelles, potrivit digi24.ro.
Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, ca să pedepsească Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.
„Sancțiunile au un scop clar: să determine Rusia să pună capăt acestui război, să își retragă trupele și să convină o pace rezonabilă și echitabilă cu Ucraina”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
Celelalte măsuri propuse ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni au fost, de asemenea, aprobate, în special excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.
Este cea mai dură sancțiune aplicată până acum Rusiei după invazia în Ucraina și una care va afecta însăși UE.
Rusia a furnizat puțin peste un sfert din importurile de petrol ale UE în 2020, în timp ce Europa este destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei.