Gabriela Szabo povestește, în interviul acordat în exclusivitate pentru Gândul, unde era în luna decembrie a anului 1989, când a început Revoluția și ce a făcut prima dată când a venit în București, în 1990.
Gabriela Szabo și-a început fulminanta ascensiune sportivă înainte de Revoluția din 1989, iar acele zile tensionate au găsit-o în cantonament, la Balvanyos.
Avea doar 14 ani atunci când, alături de colegele ei, a urmărit evenimentele la televizor, unul a cărui imagine cu purici se întrerupea des.
Privind retrospectiv, Gabriela Szabo are certitudinea că această revoluție a însemnat o șansă extraordinară, nu numai pentru ea, ci și pentru alți tineri sportivi din România.
Revoluția a fost șansa multor tineri, aveam 14 ani, n-o să uit niciodată. Pe mine, de exemplu, Revoluția m-a prins în cantonamentul organizat de Grupul Sportiv Școlar Bistrița la Balvanyos. Eram acolo, în munți, și ne uitam la televizor să vedem ce se întâmplă la București. Televizorul nu mergea foarte bine, dădeam cu pumnul în el să dispară puricii, se întrerupea emisiunea, parcă nici nu ne mai venea să mergem la antrenament, vedeam tancurile, împușcăturile”, povestește Gabi Szabo.
Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL.
Ulterior, își amintește marea campioană a României și a lumii, primul drum pe care l-a făcut atunci când a ajuns la București a fost în Piața Universității.
A fost marcată profund de această interacțiune, cu atât mai mult cu cât fenomenul ”Piața Universității” era, atunci, în plină desfășurare, iar amintirile sale au rămas, și astăzi, la fel de vii.
”În anii `90, când am venit la București, cu trenul, primul drum pe care l-am făcut, n-o să uit niciodată, a fost la Piața Universității, să mă duc să văd unde s-a tras și încă era foarte multă gălăgie, erau oameni care dormeau în Piața Universității, în corturi, pe jos. Era fenomenul Piața Universității. Pe mine m-a marcat. Și astăzi, când trec pe acolo, îmi aduc aminte”, mărturisește Gabriela Szabo.
În prima parte a interviului pe care l-a acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL, Gabriela Szabo vorbește și despre celălalt “maraton” la care s-a înhămat după ce a părăsit activitatea competițională, în urmă cu 18 ani, despre Clubul Sportiv Municipal (CSM) București și ”bullying-ul” permanent pe care îl resimte de când a preluat conducerea acestui club. Ea vorbește despre problemele clubului și spune că există patru dosare penale, dintre care unul la DNA, după rapoartele întocmite de Curtea de Conturi și Corpul de Control. Prima parte a interviului cu Gabriela Szabo poate fi citită AICI.
Gabriela Szabo a elucidat și misterul celor 6,6 kilograme de aur în lingouri pe care le-a câștigat după Golden Four, în urmă cu 25 de ani, când avea 21 de ani. Fosta mare campioană povestește AICI unde sunt acum lingourile de aur.
În interviu dezvăluie și ce a determinat-o, în 2004, să se retragă după o carieră fulminantă, în urma căreia rămâne, fără doar și poate, una dintre cele mai mari atlete ale României. Povestea despre ”bătălia dintre minte și corp” care a făcut-o să abandoneze cursa de 5.000 de metri de la Birmingham și apoi să renunțe la Olimpiada din 2004 și să se retragă definitiv din competițiile sportive o puteți citi AICI.
Multipla campioană olimpică și mondială a mai mărturisit AICI și cu ce se încălța la antrenamente atunci când s-a apucat de atletism, aducându-și aminte că ”pantofii cu cuie erau un lux”.
Dar Gabriela Szabo are nu numai un trecut sportiv cu totul excepțional, dar și bucurii sufletești ale prezentului. Nepoțica ei, Vera Mei, va împlini 3 ani pe data de 27 august, iar relația sa sentimentală cu, fostul antrenor și, acum, soțul său, este una cu totul specială. Puteți citi AICI de ce spune Gabriela Szabo că între ea și Zsolt este mai mult decât ”chimie”.
Înaintea fiecărei competiții, sportivii au tabieturi care îi ajută să se concentreze, iar Gabriela Szabo nu putea să facă excepție de la această regulă nescrisă. AICI puteți afla ce făcea multipla campioană olimpică și mondială în momentele premergătoare curselor care i-au adus trei medalii olimpice și 11 titluri de campioană mondială.