Majestatea Sa regina Elisabeta a II-a este primul morarh britanic care supravieșuiește să sărbătorească Jubileu de Platină, care marchează 70 de ani de domnie, în serviciul poporului din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Suverana britanică a fost încoronată în 6 februarie 1952, iar Ciua naţională este ziua oficială de naştere a Reginei, sărbătorită, prin tradiţie, în cea de a doua sâmbătă a lunii iunie. Cel mai longeviv șef de stat britanic în are moștenitor la tron pe Charles, care are 73 de ani, iar fiul său cel mare, William, al doilea în ordinea succesiunii la coroana britanică, împlinește în curând 40 de ani.
Avioanele au zburat în formație, joi, la Londra, desenând pe cer cifra 70, care reprezintă anii de domnie a reginei Elisabeta a II-a.
Supușii britanicii sărbătoresc, începând de joi, 70 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a, suverana de 96 de ani a urcat pe tron în 1952, moment istoric pentru un monarh foarte popular, dar care a fost din ce în ce mai puțin prezent la ceremoniile oficiale din ultima perioadă.
Aniversarea oficială a reginei Elisabeta a II-a – născută la 21 aprilie – coincide anul acesta cu cea a încoronării sale, din 2 iunie 1952.
Conform site-ului Casei regale britanice, sărbătoarea care durează patru zile, de joi, 2 iunie, până duminică, 5 iunie, marchează apogeul unei aniversări fără precedent, cu o serie de evenimente spectaculoase care au fost incluse în program, atât în Capitală, dar și în întregul Regat Unit.
Celebrările vor începe joi prin tradiţionala paradă militară anuală a salutului regimentelor armatei britanice Trooping the Colour, – cu 240 de cai, urmată de un survol aerian cu 70 de aparate ale Royal Air Force. În timpul paradei, un salut cu 124 de salve de tun vor fi trase din Turnul Londrei şi 82 din Hyde Park, nu departe de Palatul Buckingham.
După paradă, Familia regală va apărea la balcon Palatului, așa cum face în mod normal.
În 2.000 de oraşe, sate şi oraşe din Regatul Unit, Insulele Canalului, Insula Man şi teritoriile de peste mări vor aprinde faruri împreună, în timp ce unul va fi aprins la Palatul Buckingham la ora 21.45. Vor fi de asemenea faruri aprinse în 54 de capitale din Commonwealth, Tonga şi Samoa din Pacificul de Sud în Belize şi în Caraibe. Podurile care traversează râul Tamisa din Londra vor fi iluminate, la fel şi emblematicul Turn BT din capitală, precum şi mai multe catedrale din Anglia. Pe coastele franceze dinspre Anglia, clădirile simbolice vor fi iluminate joi seară, relatează Adevărrul.
Vineri, o slujbă va avea loc la Catedrala St. Paul din Londra. Nepopulari în Marea Britanie de când s-au mutat în California, prinţul Harry şi soţia sa Meghan ar trebui să asiste, la fel ca prinţul Andrew care a plătit milioane de dolari pentru a pune capăt unei plângeri pentru agresiuni sexuale.
Confirm sursei ciatate, cele patru zile de sărbători se vor încheia cu o paradă uriaşă la Londra. Cei 10.000 de participanţi îi vor aduce omagiu suveranei care a traversat neclintită epoci şi crize, simbol al unităţii, şi ultimul monarh planetar al cărui simţ al datoriei şi, uneori, umorul, sunt apreciate de britanici.
În iunie se împlinesc și 44 de ani de când, la invitaţia Majestăţii Sale regina Elisabeta a II-a şi a ducelui de Edinburgh, fostul președinte al României Nicolae Ceauşescu împreună cu Elena Ceauşescu au făcut o vizită de stat în Anglia.
Potrivit unui sondaj pentru The Sun de săptămâna aceasta aprecierile respondenţilor erau de 91,7% opinii favorabile pentru regină, faţă de 67,5% pentru prinţul Charles cu care se pregăteşte succesiunea. Viitorul monarhiei Să fie oare Elisabeta a II-a „ultima“ regină a Regatului Unit? Deşi amurgul domniei sale suscită în rândul republicanilor britanici speranţa unei schimbări de regim, monarhia are totuşi şanse mari să îi supravieţuiască, temperează specialiştii în istoria casei regale, cu condiţia ca aceasta să se reinventeze, informează AFP, citat de Adevărul.