Ucraina ar lua în calcul să oprească de tot centrala nucleară Zaporojie, care se află pe teritoriul ocupat de Rusia, în condițiile în care Kievul ar pierde controlul asupra operațiunilor de pe amplasament, a afirmat joi un consilier al primului ministru.
Instalația din sud-estul Ucrainei este cea mai mare centrală nucleară din Europa.
„Atâta timp cât se execută comenzile de control și situl menține regimul, nu ne oprim. Dar se analizează și scenariul în care stația ar putea scăpa complet de sub control și atunci o oprim”, a spus oficialul ucrainean, citat agenția de știri Interfax, scrie Reuters.
Autoritatea regională din zona în care se află centrala de la Zaporojie a confirmat pe 4 martie că trupele ruse au capturat centrala nucleară, precizând că personalul monitorizează starea reactoarelor pentru a se asigura că acestea pot opera în siguranță.
Această centrală din apropierea orașului Enerhodar aflat pe malul Niprului este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a noua cea mai mare din lume. Ea are 6 reactoare, fiecare generând 950MW de electricitate pentru un total de 5.700MW, suficient pentru a alimenta aproximativ 4 milioane de locuințe.
Centrala de la Zaporojie se află la aproximativ 200 de kilometri de Donbas și 550 de kilometri sud-est de Kiev.
Construită între 1984 și 1995, centrala nucleară de la Zaporojie genera pe timp de pace 20% din cantitatea totală de electricitate produsă în Ucraina și aproape jumătate (site-ul power-energy.com estimează procentul la 40%) din energia generată de centralele nucleare ucrainene.
Astfel, centrala va fi închisă complet, sistemul energetic al Ucrainei va avea serios de suferit, cu implicații atât asupra civililor, dar și a altor structuri strategice.