Se împlinesc, din păcate, 100 de zile de când armata Federației Ruse a invadat Ucraina, iar țările europene și-au manifestat, de la bun început, îngrijorarea în legătură cu acest precedent periculos.
Cancelarul german Olaf Scholz a și anunțat, de altfel, că Germania va crește cheltuielile pentru apărare peste nivelul minim de 2% din produsul intern brut la care s-au angajat ţările NATO. Totodată, acesta a transmis și că țara sa va aloca 100 de miliarde de euro unui fond special pentru armată.
Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, a ”taxat” această declarație, considerând că este vorba despre o ”remilitarizare accelerată” a Germaniei, dar nu s-a ferit să transmită și un avertisment.
”Percepem declaraţia cancelarului german ca pe o nouă confirmare a faptului că Berlinul a stabilit un curs pentru o remilitarizare accelerată a ţării. Cum s-ar putea sfârşi acest lucru? Din păcate, acest lucru este binecunoscut din istorie”, a declarat Maria Zakharova, citată de Reuters.
Reacția Mariei Zakharova survine și declarației cancelarului Olaf Scholz potrivit căreia Germania va trimite Ucrainei un sistem perfecţionat de apărare antiaeriană, capabil să protejeze un mare oraş de raidurile ruseşti.
În fața Bundestagului – parlamentul federal unicameral al Germaniei -, cancelarul a transmis că ”guvernul german a decis să furnizeze Ucrainei cel mai modern sistem de apărare antiaeriană de care dispune Germania, sistemul Iris-T”.
Acest sistem ”ar permite Ucrainei să protejeze un întreg mare oraş împotriva loviturilor aeriene ruseşti”, a mai spus Olaf Sholz, spunând și că Germania ”va trimite mai multe arme” Kievului.
Germania dorește să cumpere între 45 şi 60 de elicoptere Chinook – produse de compania americană Boeing -, pe care armata germană ar urma să le primească în perioada 2023-2029. Totodată, vor fi înlocuite avioanele de vânătoare Tornado cu aeronave multirol F-35 achiziţionate din SUA.
Vor fi cumpărate din Statele Unite şi elicoptere de atac, iar avioanele militare Eurofighter urmează ă fie modernizate. Pentru achiziţia de avioane militare, elicoptere şi drone vor fi alocate 40 de miliarde de euro.
Germania intenţionează să cumpere şi noi sisteme antiaeriene, dar şi aparate de telecomunicaţii. Planul de achiziţii include şi noi vehicule blindate, precum şi investiţii în dezvoltarea unor echipamente militare în colaborare cu Franţa. Forţele Navale germane vor primi 20 de miliarde de euro pentru cumpărarea de corvete, fregate şi submarine.
Citește și: