Ucraina nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE, a declarat miercuri ministrul de externe Dmitro Kuleba. Declarația oficialului ucrainean vine în urma propunerii preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei noi organizaţii care să includă şi Ucraina. Kuleba a mai declarat că țara sa îndeplineşte criteriile de aderare la UE şi că are nevoie să primească statutul de ţară candidată.
″Nu vom accepta substitute sau alternative la statutul de candidat, oricare ar fi ele″, a spus Kuleba în cadrul unei întâlniri cu presa desfăşurată la Kiev.
El a mai menţionat că ″de mult timp jucăm acest joc şi ştim cum funcţionează el″, făcând aluzie la declaraţiile unor lideri europeni despre o aderare a Ucrainei la UE într-un viitor nedefinit.
Poziția lui Kuleba este susținută și de preşedintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk. Acesta a afirmat într-un discurs în faţa Parlamentului European că amânarea sau respingerea acordării statutului de ţară candidată pentru Ucraina la summitul UE din 23-24 iunie i-ar transmite preşedintelui rus Vladimir Putin ″mesajul că poate merge mai departe fără niciun fel de pedeapsă″ pentru agresiunea împotriva Ucrainei, informează agenția EFE.
De asemenea, ministrul ucrainean a anunţat miercuri că a trimis Uniunii Europene o propunere pentru un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, acesta fiind necesar pentru ″a spori presiunea″ asupra Moscovei.
Kievul cere astfel noi sancţiuni împotriva sectoarelor energetic, financiar şi comercial, precum şi noi măsuri punitive împotriva oligarhilor, funcţionarilor de rang înalt şi responsabililor companiilor de stat ruse.
Dmitro Kuleba a respins și posibilitatea unui armistiţiu cu Rusia, care să presupună încetarea ostilităţilor în punctul actual.
”Ucraina nu are nevoie de un al treilea acord Minsk”, a adăugat el, făcând aluzie la acordurile din 2015 pentru soluţionarea conflictului din Donbas, şi nici de noi linii de demarcaţie care ″să îngheţe din nou situaţia ani la rând şi să prelungească durerea şi suferinţa″.
Prin urmare, Kuleba le-a cerut aliaţilor Kievului să respecte această poziţie şi să trimită Ucrainei mai multe arme, inclusiv artilerie grea şi sisteme de rachete, de care armata ucraineană are nevoie pentru a lansa ″o contraofensivă pe scară extinsă pentru a expulza Rusia de pe teritoriul ucrainean″, potrivit stirileprotv.ro.