Sectorul turistic din Cipru este puternic afectat de lipsa turiștilor ruși și ucraineni, autoritățile de la Nicosia estimând pierderi de până la 600 de milioane de euro doar anul acesta.
Cipru este una dintre cele mai apropiate destinații mediteraneene de Rusia și Ucraina pe calea aerului. Acest lucru a transformat insula într-o destinație foarte populară în rândul rușilor și ucrainenilor. Dar acum, ca urmare a interzicerii de către UE a zborurilor din Rusia, absența turiștilor este puternic resimțită în Cipru.
În 2019, turiștii ruși și ucraineni au reprezentat o cincime din toți turiștii din țara insulară. În 2022, numărul sosirilor din Rusia și Ucraina este aproape de zero, potrivit Euronews.
Afacerile din domeniu resimt cele mai grave efecte, în special agențiile de turism locale care lucrează cu mari tour-operatori care se concentrează pe piața rusă.
„Sunt hoteluri, în special în zona Famagusta, Ayia Napa și Protaras, care suferă mai ales din cauza contractelor extinse cu operatori de turism din Rusia. Se confruntă cu dificultăți uriașe în acest moment”, spune Haris Loizides, președintele consiliului de administrație al Asociației Hotelurilor din Cipru.
Și unele hoteluri de pe coasta de est a Ciprului simt și ele din plin efectele crizei din Ucraina.
„S-ar putea să nu atingă cifrele pe care le anticipau, dar cel puțin au o soluție pe alte piețe, în special cele europene”, spune Loizides.
Cu toate acestea, spune el, proprietarii de hoteluri nu au renunțat complet la ideea de a atrage turiști ruși în Cipru în această vară. El spune că aceștia încearcă să-i aducă în Cipru prin țări care nu sunt afectate de interdicția de zbor, precum Serbia, Georgia și Israel.
„Menținem o cooperare strânsă cu clienții ruși și explorăm posibilitățile de a-i aduce în Cipru prin alte puncte din Europa sau din afara Europei, care nu sunt afectate de sancțiuni”, spune el.
Pe lângă soarele, marea și nisipul pentru care Cipru este renumit, țara are o semnificație deosebită pentru credincioșii ortodocși.
Mănăstirea Kykkos, aflată pe coasta de nord-est a munților Troodos, găzduiește de aproape o mie de ani o icoană acoperită cu argint a Fecioarei Maria. Înainte de pandemie, sute de credincioși ortodocși ruși și ucraineni care vizitau țara veneau zilnic pentru a venera icoana.
Tradiția spune că această icoană a fost modelată de Evanghelistul Luca din ceară de albine și mastic și ar fi fost binecuvântată de însăși Fecioara.
Alte țări care se bazează pe vizitatorii ruși și ucraineni, cum ar fi Turcia, Cuba și Egiptul, fac și ele eforturi pentru a compensa lipsa acestora.