Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, începerea judecării pe fond a dosarului în care fostul ministru al Sănătății și al Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu, este acuzat de corupție.
Judecătorii Instanței Supreme au constatat că rechizitoriul, actele de urmărire penală și probele administrate de către procurorii DNA în cursul urmăririi penale sunt legale, astfel că au decis începerea judecății față de Bănicioiu și Cătălina Alexandra Furtună, acuzată de complicitate, informează Agerpres.
Anterior, magistrații deciseseră scoaterea de la dosar a unor probe neconforme referitoare la Furtună, mai exact ordonanțele prin care a fost autorizată folosirea de colaboratori cu identitate protejată și a interceptărilor.
Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA. El este acuzat de trafic de influență și luare de mită. Magistrații spun că ar fi promis unor oameni de afaceri că va interveni pentru numirea sau menținerea în funcție a unor manageri de spital și ar fi primit, în schimb, aproape 4 milioane de lei.
Conform procurorilor, Nicolae Bănicioiu, ar fi comis infracțiunile între 21 decembrie 2012 și 7 aprilie 2015, perioadă în care ocupa funcția de ministru al Tineretului și Sporturilor.
El ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit în numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăți comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute.
„În schimb, ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului sănătății de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de:
– menținerea în funcția de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcția de manager a persoanelor din conducerea unui număr de 5 spitale publice/institute din municipiul București și județul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relații comerciale profitabile,
– sau numirea pe funcția de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri”, conform DNA.
Fostul ministru ar fi fost ajutat la comiterea acestei infracțiuni de trafic de influență de Cătălina Alexandra Furtună, trimisă și ea în judecată în acest dosar.