Noul acord colectiv de muncă la nivel de penitenciare intră în vigoare. Anumite sancțiuni pentru sindicaliști au fost eliminate

Noul acord colectiv de muncă la nivel de penitenciare intră în vigoare. Anumite sancțiuni pentru sindicaliști au fost eliminate

Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și cele patru organizații sindicale reprezentative din sistemul poliției penitenciare  – Federația PUBLISIND, Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Federația Polițiștilor de Penitenciare – au semnat marți, 14 iunie 2022, un nou Acord Colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unități – poliția penitenciară, precum și un nou Acord privind transparența decizională și dialogul în poliția penitenciară.

Conținutul acestor documente – transmit reprezentanții Ministerului Justiției -, în acord cu prevederile Legii nr. 145/2019 privind Statutul polițiștilor de penitenciare, ”a fost negociat cu accent pe îmbunătățirea condițiilor de muncă, sănătatea și securitatea în muncă, precum și perfecționarea profesională a polițiștilor de penitenciare. Cele două acorduri au o valabilitate de 24 de luni”.

La solicitarea Gândul, conducerea ANP a transmis, detaliat, care sunt măsurile privind îmbunătățirea condițiilor de muncă, sănătate și securitate care urmează sa fie luate.

Surse: ”Unele prevederi abuzive pentru care sindicaliștii primeau sancțiuni au fost eliminate”

Acordul colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unități – Poliția Penitenciară cuprinde dispoziţii referitoare la:

  1. constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă;
  2. sănătatea şi securitatea muncii;
  3. programul zilnic de muncă;
  4. perfecţionarea profesională;
  5. alte măsuri decât cele prevăzute de lege, referitoare la protecţia celor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale.

Prin angajator în grupul de unități – Poliția Penitenciară se înţelege: Ministerul Justiției, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau unităţile subordonate, după caz. În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă ale personalului, angajatorul se obligă să  aloce maxim 15% din bugetul anual al ANP, dar nu mai puțin de 25% din bugetul alocat la nivelul Poliției Penitenciare, pentru cheltuieli de capital și reparații curente, au transmis reprezentanții ANP.

Pe de altă parte, surse din ANP au explicat pentru Gândul ca ”unele prevederi abuzive pentru care sindicaliștii primeau sancțiuni au fost eliminate”, dând ca exemplu ”sancțiunile care se aplicau pentru discuțiile aprinse și vociferările din cadrul ședințelor care aveau loc cu factorii de decizie din unitățile penitenciare”.

Care este durata normală de lucru pentru polițiștii de penitenciare

Potrivit informațiilor transmise de ANP, angajatorul este obligat să asigure polițiștilor de penitenciare condiţii de natură să le ocrotească sănătatea, integritatea fizică şi psihică.

Totodată, este obligatoriu să fie aplicate prevederile legale referitoare la măsurile de protecţie şi siguranţă la locul de muncă, inclusiv cele de prevenire a incendiilor.

”Polițistul de penitenciare, în activitate ori pensionat, precum şi soţul sau soţia, copiii aflaţi în întreţinerea legală a acestuia beneficiază, în mod gratuit, de servicii de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale care reglementează acordarea acestui drept”, precizează ANP.

”Durata normală de lucru pentru polițiștii de penitenciare este de 8 ore pe zi, sau de 40 de ore pe săptămână, potrivit legii, realizată prin săptămâna de lucru de 5 zile. În funcţie de specificul unităţii, se poate opta si pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale de 40 de ore pe săptămână. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore”

ANP

”Ziua personalului din sistemul administraţiei penitenciare”

În cazul în care un polițist de penitenciar lucrează în afara duratei normale de lucru, intervalul respectiv de timp ”este considerat muncă suplimentară şi se pontează în mod corespunzător”.

”Zilele de sărbători legale sunt cele stabilite ca atare prin legislație și se acordă în mod corespunzător în Poliția Penitenciară. În considerarea zilei de 29 iunie, stabilită prin art. 197 din Legea nr. 145/2019 ca fiind «Ziua personalului din sistemul administraţiei penitenciare», personalul beneficiază la cerere de o zi învoire plătită, în acord cu prevederile art. 18 alin. (2) din HG. 604/2021.

Angajatorul are obligaţia de a asigura pregătirea și perfecționarea profesională pentru toţi polițiștii de penitenciare. Reprezentanţii organizaţiilor sindicale semnatare sunt invitați să participe în calitate de observatori, la examenele și concursurile organizate în Poliția Penitenciară”, au mai transmis reprezentanții ANP la solicitarea Gândul.

Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor consolidează, astfel, colaborarea și deschiderea spre un dialog constructiv cu organizațiile sindicale, scopul final fiind ca sistemul penitenciar din România să fie pus, printr-un efort comun, în acord cu standardele și principiile europene aplicabile mediului carceral.

Extras din comunicatul Ministerului Justiției


Citește și:

ANP a deschis o anchetă la Penitenciarul Giurgiu, în urma dezvăluirilor GÂNDUL.RO: ”Sunt verificate toate aspectele supuse atenției” + ”Vor fi propuse și întreprinse măsurile prevăzute de cadrul legal” (EXCLUSIV)

Informații-bombă apar după moartea celor trei deținuți de la Giurgiu! Ascunde ANP traficul de droguri din închisori?! GÂNDUL.RO cere ministrului Justiției deschiderea unei anchete! (EXCLUSIV)

Ancheta privind morțile suspecte de la penitenciarul Giurgiu scoate la iveală lucruri IREALE! Primele destituiri + GÂNDUL.RO cere ANP să indice vinovații! (EXCLUSIV)

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Atleții Coreei de Sud au fost prezentați drept nord-coreeni la Jocurile Olimpice