Licitația de vară | Pentru ce sumă a fost adjudecată celebra lucrare ”Pe Bucegi”, semnată de Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne

Licitația de vară | Pentru ce sumă a fost adjudecată celebra lucrare ”Pe Bucegi”, semnată de Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne
Publicat: 17/06/2022, 11:52
Actualizat: 17/06/2022, 11:54

Uleiul pe pânză ”Pe Bucegi”, semnat de Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai mari pictori români, a făcut parte din colecția Reginei Elisabeta și a fost cumpărat de aceasta, în 1906, în timpul ”Expoziției Generale Române”.

Licitația de vară a prilejuit – joi seara – o nouă reîntâlnire cu Marii Maeștri ai Artei Românești, fiind cel mai însemnat eveniment al pieței românești de artă din această vară.

Lucrarea ”Pe Bucegi” – prezentată în cadrul Licitației de Vară organizată de Casa de Licitații Artmark – a fost estimată, inițial, la 140.000 – 220.000 de euro. În urma licitației, celebra pictură a fost adjudecată pentru suma de 196.000 de euro.

Uleiul pe pânză ”Pe Bucegi”, adjudecat pentru 196.000 de euro

”Subiectul acestui tablou, personaj în peisaj, se înscrie în mod evident în universul picturii impresioniste. În acest sens, deși ciobanul ocupă un loc bine semnalat în compoziție (prin verticalitatea siluetei, prin petele de brun ale hainei contrastând cu ambianța), primul protagonist al imaginii este desigur lumina solară estivală, captată în alburi colorate, în nuanțe de gris deschis, în rozuri pale, scăldând ansamblul în tonalități de surdină. În fundal, pierduți într-un abur de alburi se pot bănui, munții. Artistul nu ne furnizează anul execuției, dar lucrarea este databilă prin specificitatea ei în perioada albă și probabil realizată către 1896-1906. Prin subiect și prin tratare picturală, face parte din suita de variațiuni pe aceeași temă a ciobanului tânăr în peisaj pe care Grigorescu o introduce în pictura noastră (devine subiect național prin excelență), pe care o cultivă și o explorează în numeroase ipostaze, cu precădere în formate verticale de pânză”, se precizează pe site-ul Casei de Licitații Artmark.

În cadrul acestei licitații au fost prezentate și alte picturi ale marelui Nicolae Griogorescu. ”Han în Bretania”ulei pe lemn 25 x 37 cm semnat stânga jos, cu roșu, ”Grigorescu” –  a fost estimat de organizatori la 40.000 – 70.000 de euro, fiind adjudecat pentru suma de 60.000 de euro.

”Fundița roșie” – Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 80.000 de euro

”Fundița roșie” – ulei pe carton 57 x 47.5 cm semnat dreapta sus, cu brun, ”Tonitza” -, aparținând pictorului Nicolae Tonitza (supranumit și ”interpret al tristeților luxuriant colorate”), a fost estimat la 80.000 – 120.000 de euro și a fost adjudecat pentru suma de 80.000 de euro.

”Desprinsă din marea temă a umanului, tema copilăriei se va regăsi în repertoriului artistului Tonitza începând cu anul 1912, când va realiza opere precum: „Joc de copii”, „Cap de fetiță”, „Ticuleana”, „Bébé” ș.a. Mai târziu, în anul 1921, momentul mutării sale la Vălenii de Munte, tema copilăriei va cunoaște sensuri profunde, prezența copiilor pe care îi va avea în preajmă (Catrina, Petru, Irina, Ticuleana, Țuca,  Nineta, Ionel a lui Mohor) având să îi ofere prilejul unei adevărate incursiuni în lumea copilăriei”, menționează site-ul Casei de Licitații Artmark.

”Fundița roșie” – Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 80.000 de euro

”Poartă spre mare (Balcic) [cca. 1933-1934]”ulei pe carton 48 x 39 cm semnat dreapta jos, cu brun, „Tonitza” -, semnat de Nicolae Tonitza, a fost estimat de organizatorii licitației la 15.000 – 25.000 euro, fiind adjudecat pentru suma de 26.000 de euro.

”Unul din filoanele cele mai bogate ale măiestriei creației tonitziene îl va îndeplini negreșit cromatica sa, pictura însemnând pentru artist culoare, precum și mijloc de oglindire a emoțiilor. Paleta sa devine astfel imaginea sensibilă a unei idei, raportată la atitudini, gânduri sau emoții, utilizată de artist la evocarea a ceea ce iubea mai mult: oameni, natură sau Balcic. Balcicul avea să îi ofere începând cu anul 1933 pictorului Tonitza prilejuri nesfârșite de intuiție”

Artmark

”Poartă spre mare (Balcic) [cca. 1933-1934]”, semnat Nicolae Tonitza, adjudecat pentru 26.000 de euro

”Ușă verde” – semnat Ion Țuculescu, adjudecat pentru 75.000 de euro

”Ușă verde” – ulei pe pânză 59 x 50.5 cm semnat stânga jos, cu negru, ”TUC” -, purtând semnătura lui Ion Țuculescu, a fost estimat la 30.000 – 50.000 de euro, fiind adjudecat pentru suma de 75.000 de euro.

  • Opera a participat la expoziția retrospectivă itinerantă „Ion Țuculescu”, Constanța, 1965, la cat. 21.
  • Opera este reprodusă în „Ion Țuculescu”, Ion Vlasiu, Ed. Meridiane, București, 1966, la cat. 21, sub titlul „Ușa verde”. Opera este reprodusă în „Țuculescu”, Petru Comarnescu, Ed. Meridiane, Bucarest, 1974, la cat. 41, sub titlul „Ușa verde”.
  • Opera este reprodusă în „Țuculescu”, Petru Comarnescu, Ed. Meridiane, București, 1974, la cat. 41, sub titlul „Porte verte.
  • Opera este reprodusă în „Ion Țuculescu. Reconstituirea”, Cătălin Davidescu, Ed. MNAC, București, 2020, la p. 70.

Atras de modernitatea artei populare românești încă de la început, artistul Țuculescu va manifesta trăsături însuflețite de colorist, învăluind imaginile în nuanțe răsunătoare.

”Ușă verde” – semnat Ion Țuculescu, adjudecat pentru 75.000 de euro
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină