Jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021 și cel care a declarat că Vladimir Putin ”sugrumă jurnalismul” prin controversata ”Lege a agenților străini”, a decis să își vândă la licitație medalia primită pentru lupta sa în apărarea libertății de exprimare, în semn de solidaritate cu refugiații ucraineni.
În calitate de redactor-șef al revistei Novaya Gazeta, Dmitri Muratov a pierdut șase colegi din redacție în lupta pe care au dus-o, permanent, pentru aflarea adevărului. Unul dintre acești jurnaliști a fost Anna Politkovskaya, împușcată în pragul apartamentului ei din Moscova în urmă cu 15 ani.
În luna martie, Novaya Gazeta și-a suspendat în cele din urmă activitățile online și pe hârtie, după ce relatarea oricărui lucru despre conflict care se abate de la linia guvernului a devenit o infracțiune, pedepsită cu 15 ani de închisoare. Medalia lui Dmitri Muratov va fi vândută de Heritage Auctions pe 20 iunie – Ziua Mondială a Refugiaților -, cu sprijinul comitetului de premiere.
”Țara mea a invadat un alt stat, Ucraina. Există acum 15,5 milioane de refugiați … Ne-am gândit mult timp la ce am putea face și ne-am gândit că fiecare ar trebui să renunțe la ceva drag, important pentru el”, a declarat Dmitri Muratov, menționând și că ”scoaterea la licitație a medaliei de aur înseamnă că a împărtășit, într-un fel, soarta refugiaților care și-au pierdut amintirile și trecutul”, a mărturisit Dmitri Muratov, potrivit Mediafax.
”Acum vor să le ia viitorul, dar noi trebuie să ne asigurăm că viitorul lor este păstrat… cel mai important lucru pe care vrem să-l spunem și să-l arătăm este că solidaritatea umană este necesară”
Dmitri Muratov
Jurnalistul Dmitri Muratov – el însuși etichetat drept ”agent străin”, de autoritățile de la Moscova, după ce a primit Premiul Nobel pentru Pace (mai multe detalii AICI) – a precizat, în luna octombrie a anului trecut, că o astfel de mutare a lui Vladimir Putin trebuie analizată în întreg contextul politic din Rusia, acolo unde opoziția duce o luptă permanentă cu ”asediul” declanșat de autorități.
Practic, transmite jurnalistul, aceasta este încă o etapă într-un scenariu în care jurnalismul independent este, încetul cu încetul, eliminat, iar opoziția transformată într-o iluzie.
”În timp ce în anii 1990 și la începutul anilor 2000, jurnaliștii au fost uciși de asasini angajați, așa cum sa întâmplat cu jurnalista noastră Anna Politkovskaya, de exemplu, acum este o politică de sugrumare blândă care se desfășoară cu ajutorul legii agenților străini”, a declarat Dmitri Muratov.
Citește și: