Matematica le-a cam dat bătăi de cap unora dintre cei care s-au prezentat la proba de azi de la examenul de bacalaureat. De exemplu, între subiecte a fost un exercițiul-capcană la care mulți elevi au greșit: „Un produs costă 90 de lei. Care e prețul după o scumpire de 10%?”.
Este vorba despre exercițiul numărul 4 de la subiectul I (de la profilul Tehnologic), exercițiu notat cu 5 puncte.
Mulți elevi au greșit din neatenție. Grăbindu-se, au calculat în cap 90+10 = 100. Dar nu este corect.
10% din 90 lei = 9 lei.
Răspunsul corect este, așadar: 90 lei + 9 lei = 99 lei.
Citește și BAC 2022 | Ce subiecte au picat la matematică + Baremul de corectare la Bacalaureat
În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.
Candidații care nu sunt mulțumiți de primele rezultatele de la examenele de Bacalaureat 2022 pot depunde contestații pe 27 iunie, între orele 12:00-18:00 la unitatea de învățământ de care aparțin.
Candidații care depun fizic sau transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că notă acordată că urmare a soluționării contestației poate modifică, după caz, notă inițială, poate să scadă sau să crească.
Cererea pentru contestații trebuie să conțină numele candidatului, CNP-ul, seria și numărul de buletin, școala absolvită, profilul și specializare.