Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat pe Facebook la scurt timp de la aflarea veștii că țara sa, alături de Ucraina, au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. ”Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a scris aceasta pe Facebook.
”Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.
Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, este mesajul postat de Maia Sandu pe Facebook.
Anunțul privind acordarea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina, a fost făcut în această seară de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter, în urma unui summit care a avut loc astăzi la Bruxelles.
„Consiliul European tocmai a decis statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. Un moment istoric. Astăzi, se marchează un pas crucial pe drumul vostru către UE. Felicitări, Volodimir Zelenski și Maia Sandu, și oamenii din Ucraina șI republica Moldova. Viitorul nostru este împreună”, a scris Charles Michel, pe Twitter.
„Este o zi istorică în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova și Georgia, iar pentru Republica Moldova și Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membrii în Uniunea Europeană.
Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Cunoașteți foarte bine istoria acestui demers. Primele discuții foarte aplicate au avut loc acum doar câteva zile la Versailles, după care au venit cererile de aderare, analiza făcută de Comisia Europeană, propunerea Comisiei – săptămâna trecută și iată astăzi (joi) Consiliul a aprobat propunerile Comisiei așa cum au fost ele formulate.
Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii europene, iar pentru extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia la rândul lor au primit un nou impuls și sunt convins că toată lumea se va pune serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care sunt necesare pentru a face apoi următorul pas.
Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes”, a declarat în această seară președintele Iohannis.