Prinţul Paul al României a fost prins la Paris, au spus surse judiciare, pentru GÂNDUL. El fusese dat în urmărire internațională, astfel că, în perioada următoare, dacă el își va da acordul să fie repatriat, nu se va mai trece prin judecarea confirmării mandatului european de arestare pentru executarea pedepsei din dosarul „Ferma Băneasa”. Dar, dacă acesta se va opune, instanța franceză, ca și în cazul altor fugari, va trebui să analizeze și să ia o decizie.
Conform unor surse juridice, el a fost depistat pe stradă. La verificări, a prezentat un pașaport eliberat de autoritățile din Marea Britanie.
Informația a fost confirmată și de oficialii Poliției Române.
Înainte de a fi prins, Prințul Paul fusese fotografiat într-o cafenea din Paris.
„În urma cooperării polițienești internaționale, dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, a fost depistat, în Paris, Paul-Philippe al României. În continuare se desfășoară activitățile procedurale, în vederea predării acestuia, către țara noastră”, a transmis Poliția Română.
În data de 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 pe numele Prințului Paul al României, după ce a fost condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare, în dosarul „Ferma Băneasa”, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență si complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Imediat după ce a fost condamnat definitiv la închisoare, el a fugit din România.
Prințul Paul Philippe al României și-ar fi premeditat fuga cu mult timp înainte să fie condamnat definitiv, motiv pentru care autoritățile române nu au reușit să-l localizeze.
La data de 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a fostei Ferme Regale Băneasa, iar prinţul Paul a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, cu toate că, la judecata în fond, primise trei ani cu suspendare.
După ce magistrații au redactat mandatul de executare al pedepsei cu închisoarea, polițiștii l-au căutat acasă, însă nu au găsit-o decât pe soția lui, prințesa Lia.
Dat în urmărire internațională, condamnatul parcă a intrat în pământ, în condițiile în care anchetatorii nu au reușit, până acum, nici măcar să stabilească în ce țară se ascunde.
Sursele citate au precizat că, deși nu știa care va fi decizia magistraților, mai ales că în prima instanță fusese condamnat la o pedeapsă cu suspendare, acesta și-a securizat situația. În acest sens se presupune că Paul al României a părăsit România cu mult timp înainte de ultimul termen al procesului. În plus, există bănuiala că ar fi plecat din țară cu o sumă importantă de bani, pentru a se putea întreține o perioadă lungă de timp.
În iunie 2021, soția sa, prințesa Lia, a fost plecată, pentru o lună, în Marea Britanie. Aceasta a vrut să-l scoată din țară și pe copilul în vârstă de 11 ani, pe care îl are împreună cu Paul. Mama băiatului a solicitat Judecătoriei Sectorului 2 să-i permită să plece împreună cu fiul ei fără declarație notarială din partea tatălui. Magistrații instanței inferioare i-au dat câștig de cauză, însă judecătorii Tribunalului București i-au respins cererea, prin sentință definitivă.
Alături de Paul al României au mai fost condamnați oamenii de afaceri Remus Truică, care a primit 7 ani de închisoare, și israelienii Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein, care au de executat o pedeapsă de 5 ani.