Liderii G7 au ironizat imaginea de „macho” atât de dragă președintelui rus. Liderii G7, cele mai importante șapte economii de pe planetă, s-au strâns într-un moment crucial al războiului din Ucraina.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a dat tonul cu o glumă. „Ne scoatem jachetele?”, întreabă britanicul. I-a ţinut isonul Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, înţelegând imediat sensul vorbelor lui Johnson, care a continuat: „Trebuie să arătăm că suntem mai puternici decât Putin, nu?”.
Nici Trudeau nu s-a lăsat mai prejos: „Trebuie să avem şi noi fotografiile călare cu pieptul gol”.
„Oh, da”, continuă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, „călăria este cea mai bună”.
Referirea este la fotografiile cu Putin călare cu pieptul gol, unele celebre, date de Kremlin după la o vacanţă în munţii Siberiei, în 2009, notează AlephNews.
Putin a avut întotdeauna grijă de imaginea sa de „macho”, arătându-se de mai multe ori fără cămaşă şi fălindu-se cu realizări sportive.
O anchetă realizată de presa internațională arată că numeroase emailuri rusești par să dezvăluie o rețea informală, cu active de peste 4,5 miliarde de dolari, aflate în strânsă legătură de Vladimir Putin. Potrivit publicației The Guardian, oligarhii și prietenii președintelui rus i-ar fi oferit acestuia mai multe palate, iahturi și podgorii.
Potrivit documentelor digitale, o serie de case de vacanță și alte bunuri care ar fi fost folosite de președintele rus, aparțin sau au fost deținute de persoane fizice, companii și organizații caritabile separate. Înregistrările disponibile arată că toate acestea sunt legate printr-un nume de domeniu de e-mail comun, LLCInvest.ru.
De asemenea, s-a constatat faptul că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate care dețin și gestionează aceste active au discutat problemele zilnice de afaceri. Informațiile, provenite în urma unei analize a schimburilor de e-mailuri din septembrie 2021, arată că aceștia ar face parte dintr-o singură organizație.
Un expert anticorupție din Rusia a declarat pentru The Guardian că aceste descoperiri au ridicat semne de întrebare cu privire la existența unui nivel de „management comun”. „LLCInvest seamănă, cel mai mult, cu o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și de proprietăți”, a afirmat expertul.
Având în vedere situația politică de la Moscova, bărbatul a cerut ca identitatea să-i rămână sub anonimat.
Vladimir Putin a fost acuzat, timp de aproape două decenii, că a acumulat, în secret, o bogăție imensă prin intermediari. Acuzațiile au fost alimentate și de o serie de dezvăluiri legate de averile celor mai apropiați oameni ai președintelui rus, în urma unor scurgeri de informații.
În urmă cu 10 ani, omul de afaceri Serghei Kolesnikov a afirmat că s-a aflat în spatele unui plan care a permis unui grup de oligarhi de top din Rusia să adune miliarde de ruble, folosindu-se de un „fond de investiții”. Acest fond era în beneficiul lui Vladimir Putin, prim-ministru la acea vreme. Moscova a negat, însă, vehement aceste acuzații, iar Serghei Kolesnikov a fugit din Rusia.
Guvernul britanic a prezentat, luna trecută, o serie de documente oficiale rusești, care enumerau „bunuri modeste”, aflate în contrast cu „stilul de viață luxos” al liderului de la Kremlin. Printre acestea se numărau inclusiv un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o rulotă și un mic garaj.