Bloggerul de modă Maxim Sapozhnikov a declarat că s-a infectat cu variola maimuței. El se simte speriat și confuz, dar a spus că nu contează de unde au luat oamenii această boală, ci contează doar că au nevoie de ajutor.
„Sincer, sunt epuizat și nu mă simt bine, am un pic de febră. Mi-am făcut testul de COVID, așa că nu mai am COVID, dar da… sunt doar obosit, nu știu ce se întâmplă”, a declarat Maxim Sapozhnikov într-un videoclip postat pe TikTok.
La o zi după ce a postat acel videoclip, domnul Sapozhnikov a început să găsească leziuni pe tot corpul. El își coboară camera telefonului la mână și îndreaptă obiectivul spre un furuncul de pe degetul său.
„Am observat că am – nu știu dacă se vede – dar am acest coș care este ciudat că apare în această parte a corpului, dar și aici: Am și aici ceva”.
După ce a vorbit cu medicul său, Maxim a fost încurajat să meargă la spitalul său local din Milano pentru analize.
Saphoznikov s-a simțit rău pentru prima dată pe 19 iunie. Douăzeci și patru de ore mai târziu, a avut febră care a durat două zile. Pe 21 iunie, a observat două leziuni asemănătoare cu variola: una pe deget și cealaltă pe piept. În aceeași seară s-a dus la departamentul de urgență al spitalului său local pentru analize. A primit rezultatele pe 23 iunie, la patru zile după ce s-a simțit rău pentru prima dată.
El a postat confirmarea rezultatelor testelor pe rețelele de socializare.
„Am vești proaste, spune el.
„Am făcut variola maimuței. După cum vedeți, este aici și aici, și în alte câteva locuri și, sincer, nu-mi vine să cred că se întâmplă cu mine și că sunt unul dintre cei 3.000 de oameni din lume care au luat-o oficial primii.
„M-am dus pe internet și am văzut aceste imagini teribile cu oameni cu leziuni și pentru mine a fost foarte înfricoșător și, de asemenea, sunt singur și nu știu cu cine pot împărtăși asta, de asemenea, așa că m-am simțit un pic singur și nu știam ce ar trebui să fac în această situație.”
La început, Maxim nu era sigur dacă să își facă publică povestea, deoarece se temea de stigmatul asociat cu faptul că are virusul. Prietenii săi l-au avertizat să nu facă acest lucru, spunându-i că va deveni faimos pentru că „este omul cu variola maimuței și că acest lucru îi va distruge cariera.
El a declarat pentru Sky News: „Nu ar trebui să existe jenă, nu ar trebui să existe stigmat, nu contează unde a luat boala această persoană, nu contează motivul acestei boli.
„Contează că persoana este bolnavă și are nevoie de ajutor, iar dacă persoana va fi singură și nu știe cum să obțină ajutor, atunci va fi mai rău din cauza asta.”
Organizația Mondială a Sănătății se declară profund îngrijorată de creșterea numărului de cazuri în Europa. Iar această creștere pune presiune asupra clinicilor din Marea Britanie. Aceste centre sunt adesea primele care intră în contact cu cazurile de variolă, deoarece aceasta se poate prezenta ca o infecție cu transmitere sexuală.
Asociația Directorilor de Sănătate Publică avertizează că această presiune va însemna că oamenii vor suferi inutil, iar tratamentul bolilor cu transmitere sexuală va dura mai mult timp.
Jim McManus, președintele ADPH, a declarat: „Teama mea este că, în unele părți ale țării, clinicile de sănătate sexuală nu vor mai putea oferi oamenilor programări la timp, ceea ce va duce la răspândirea infecțiilor, nu doar a variolei, ci și a unor lucruri precum sifilisul, HIV și altele.
„Și, în același timp, vom avea oameni care vor suferi inutil de infecții care pot deveni mai rezistente la tratament.”
Lui Maxim Sapozhnikov i s-a spus că ar trebui să se autoizoleze până când leziunile sale se vor usca, dar timpul necesar poate varia de la o persoană la alta, în funcție de răspunsul sistemului imunitar al acesteia la virus. De obicei, acest timp este de aproximativ două săptămâni, potrivit SkyNews.
Organizația Mondială a Sănătății nu a declarat acest focar de variolă ca fiind o urgență de sănătate publică internațională. Însă, dacă numărul cazurilor continuă să crească, acest lucru s-ar putea schimba.