VIDEO Mircea Geaonă: „România este astăzi mai protejată decât oricând, din orice direcție, din orice domeniu”

Publicat: 29/06/2022, 22:47
Actualizat: 29/06/2022, 22:54

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la Digi24, că era normal ca la summitul de la Madrid să se decidă suplimentarea trupelor Alianței în flancul estic, cu preponderență în România și Polonia, având în vedere agresiunea tot mai mare din partea Rusiei. „Vom acoperi flancul estic al NATO la un nivel și la o calitate fără precedent de prezență militară de descurajare”

„Rusia este și va rămâne un jucător agresiv și imprevizibil. E definită ca atare noul concept strategic aprobat de liderii noștri în urmă cu câteva minute Marea Neagră a fost, rămâne și va rămâne, probabil, în viitor, un loc de importanță strategică deosebită. În zona Mării Negre vedem încleștarea dintre Federația Rusă și lumea democratică în toate dimensiunile sale. De aceea, decizia președintelui Biden a anunțat azi la summit, este extrem de importantă.

Într-un fel, este normal ca România și Polonia fie țările care primesc suplimentar față de prezența deja masivă a Americii în Europa, prezență suplimentară, faptul și grupul de luptă crește în dimensiune, în calitate. Franța cu Olanda, cu Belgia cu Portugalia cu Polonia, este iarăși un lucru foarte important”, a declarat Mircea Geoană.

Geoană a afirmat că în acest moment România beneficiază de un grad de protecție din partea NATO așa cum nu a mai fost niciodată.

„Putem spune România este astăzi mai protejată decât oricând, din orice direcție, din orice domeniu. Avem răspunsuri credibile și vreau mulțumim aliaților români pentru modul în care s-au comportat în aceste luni foarte dificile”, a spus el.

Întrebat dacă vom beneficia și de o prezența maritimă în Marea Neagră, Mircea Geoană a spus: „Așa cum am spus, vom acoperi flancul estic al NATO la un nivel și la o calitate fără precedent de prezență militară de descurajare. Vor fi și active, maritime, evident, specificul Mării Ne-Negre face ca aceasta fie făcută prin rotație, prin patrulei succesive, prin exerciții.

Sunt și alte metode în care putem asigura libertatea de navigație și protecția aliaților noștri în zona Mării Negre și în zona maritimă și în zona cyber. Vom avea o nouă sistem de apărare antirachetă, care este foarte, foarte important. Repet, vom lua toate măsurile ca România, Bulgaria, evident, Turcia fie complet protejate și vom continua susținem Ucraina, bineînțeles, pentru este o luptă care este și lupta noastră. Și liderii noștri azi au reconfirmat un sprijin substanțial pentru Ucraina”.

Legat de decizia Turciei care a fost de acord într-un final să acorde sprijinul pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO, secretarul general adjunct al NATO spune:

„Aș spune leadership-ul excepțional al secretarului general Jon Stoltenberg. A preluat această sarcină complexă. Este respectat de de de toate părțile interesate. Și el și echipa noastră s-au implicat, evident, pe ambele părți au existat concesii și compromisuri. Așa este normal. Suntem foarte bucuroși să avem o alianță în 32 de membri și să putem să întărim în mod semnificativ această alianță noastră într-un summit pe care îl putem spune că a fiind cel mai important în generații. Și iată o decizie foarte importantă pentru noi toți.

Turcia este un aliat foarte important dincolo de Marea Neagră, este în zona e Marea Neagră, Irakul, ca vecinătate are Siria. Este o țară cu o densitate strategică foarte importantă.

De aceea relația pe care Turcia o are, de exemplu, în subiectul exportului de grâne ucrainiene către piețele internaționale. Este foarte important rolul pe care Turcia îl are. Evident, ceilalți aliați din regiune sunt la fel de importanți pentru noi, dar Turcia joacă cu determinare și cu un anumit grad de sofisticare cărțile pe care le are nu sunt puține, iar dacă vom avea și vestea bună se va putea ajunge prin ONU la o deblocare a exporturilor de de grâne din din Ucraina, ar fi un lucru foarte, foarte bun, pentru această criză alimentară riscă creeze probleme foarte mari în Africa și nu dorim avem și mai multă instabilitate în zona sudică a alianței”, a declarat Mircea Geoană.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Câți români își vor petrece concediul „acasă”?
×