Autoritățile norvegiene au oprit două containere care transportau 20 de tone de mărfuri rusești – inclusiv șapte tone de alimente – la singurul său punct de control de la granița terestră cu Rusia. Transportul se îndrepta spre Barentsburg, a doua localitate ca mărime din arhipelagul arctic, acolo unde aproximativ 400 de oameni lucrează pentru compania minieră de cărbune de stat rusă Arktikugol.
După această ”provocare”, așa cum este privit demersul Norvegiei, oficialii ruși au trecut, din nou, la capitolul ”amenințări”, considerând că se ridică un mare semn de întrebare referitor la acțiunile Norvegiei în contextul situației tensionate induse de invazia rusă în Ucraina.
”În urma acțiunilor Norvegiei, suveranitatea acestei țări asupra Svalbard este o mare întrebare de acum înainte”, a declarat senatorul rus Andrei Klishas pe canalul său de Telegram.
Arhipelagul Svalbard se află sub suveranitate norvegiană, dar astfel de acțiuni ”au încălcat prevederile Tratatului Svalbard din 1920”, care acordă cetățenilor tuturor națiunilor semnatare, inclusiv Rusiei, acces egal la resursele arhipelagului, a mai spus Andrei Klishas.
”Prin decizia lor în forță, autoritățile norvegiene încearcă să-i lase pe minerii ruși fără hrană, ceea ce este în mod inerent imoral. Încalcă drepturile omului și principiile umanismului”, a mai notat oficialul rus.
Svalbard este un teritoriu insular în Oceanul Arctic, format din Insula Spitzbergen, insula Kvitøya și Insula Urșilor (Bjørnøya). Svalbard este situat la 600 de km de coastele Norvegiei și este administrat de Norvegia.
Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că l-a chemat pe însărcinatul cu afaceri al Norvegiei pentru a protesta împotriva blocării transporturilor ”critice” pentru lucrătorii săi din Svalbard, inclusiv „alimente, echipamente medicale și materiale de construcție”, la granița ruso-norvegiană.
”Am indicat că acțiunile neprietenoase împotriva Rusiei vor duce inevitabil la măsuri de represalii adecvate”, se arată în comunicatul ministerului, potrivit The Moscow Times.
Ministrul de Externe al Norvegiei – Anniken Huitfeldt – a negat că Oslo ar fi încălcat Tratatul Svalbard, declarând că transportul ”a fost oprit pe baza sancțiunilor care interzic companiilor de transport rutier rusești să transporte mărfuri pe teritoriul norvegian”.
Tratatul privind Spitsbergen, adesea denumit și Tratatul Svalbardului, din 9 februarie 1920, a fost cel prin care s-a recunoscut deplina suveranitate a Norvegiei asupra arhipelagului arctic Spitsbergen (astăzi denumit Svalbard). Suveranitatea statului norvegian este, totuși, supusă unor stipulări și nu se aplică toate legile norvegiene. Prin acest tratat, Svalbard a fost parțial demilitarizat și toate țările semnatare au primit drepturi egale de a practica activități comerciale în insule. Norvegia și Rusia încă utilizează acest drept.
Citește și: