O echipă de oameni de știință din Thailanda a certificat primul caz de transmitere a COVID-19 de la pisică la om.
Este vorba despre un medic veterinar, care s-a îmbolnăvit de la una din pisicile pe care le trata.
Pisicile reprezintă una dintre speciile care pot acționa ca vehicul între COVID și oameni, însă experții spun că acest risc este foarte redus.
„Ştiam de doi ani că era una dintre posibilităţi”, a comentat Angela Bosco-Lauth, om de ştiinţă la Universitatea de Stat din Colorado, în revista Nature.
Astfel, una dintre cele mai mari temeri ale stăpânilor de pisici se confirmă: nu doar că animalele lor de companie se pot îmbolnăvi, dar pot să le transmită virusul și stăpânilor, potrivit MEDIAFAX.
Aceasta nu este prima dată când coronavirusul este transmis la om de la animale. De fapt, există teorii potrivit cărora primele cazuri de infectare au apărut chiar ca urmare a transmiterii virusului de la animal la om.
În fermele din Europa și SUA au fost deja studiate unele cazuri în care oamenii s-ar fi îmbolnăvit de COVID ca urmare a contactului cu nurcile.
În acelaşi timp, datele nu ar trebui să provoace alarmă, deoarece, în ciuda numărului mare de feline din casele oamenilor, este clar că transmiterea virusului trebuie considerată un eveniment foarte rar.
Cazul studiat de echipa thailandeză are dovezi foarte solide: o familie care s-a îmbolnăvit de COVID-19 a dus pisica la veterinar. Animalul a strănutat în faţa medicului şi, după trei zile, acesta a dezvoltat boala, fără ca nimeni din cercul său de familie, prieteni şi colegi să o aibă.
O analiză ulterioară a arătat că veterinarul a avut în organism aceeași variantă a virusului care a fost identificată la pisică.