Criptomonedele – o alternativă viabilă la bănci?

Criptomonedele – o alternativă viabilă la bănci?
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 06/07/2022, 10:00

Dacă deja ești familiar cu domeniul crypto, cu siguranță ai auzit de fraza “fii propria ta bancă”. Ideea principală din spatele acesteia  este faptul că,  crypto îți garantează mult mai mult control către tot ce ține de partea de finanțe decât îți poate oferi o banca obișnuită. Totuși, rămânem cu întrebarea dacă crypto chiar poate fi o alternativă de succes a băncilor, și cât de multe activități pe partea financiară putem atinge cu ajutorul criptomonedelor și al unei platforme crypto de încredere.

Într-un mediu digital modern, lumea își desfășoară activitățile de zi cu zi în diverse moduri, folosind diferite tehnologii pentru a le ușura treaba. Totuși, sistemele băncii tradiționale au ajuns într-un punct în care atât nevoile clienților, cât și a băncilor nu ajung la un numitor comun. Ca rezultat, mai multe alternative forțate, cum ar fi aplicațiile de mobile banking au devenit acest numitor comun. Având în vedere adopția globală a smartphone-urilor, aceste alternative au avut un mare succes.

În ultima vreme, numărul băncilor care s-au digitalizat a crescut considerabil – bănci care oferă servicii prin aplicații de mobil sau prin website-uri. Aceste bănci permit clienților să acceseze toate informațiile lor financiare într-un format digital, modelele operaționale fiind bazate pe client. Pe lângă asta, aplicațiile bancare sunt dezvoltate folosind o diversitate de tehnologii moderne pentru a scăpa clienții de toate frustrările pe care băncile tradiționale le-au creat. 

În timp ce băncile moderne sunt diferite de crypto, succesul lor îl subliniază nevoia de schimbare și a adopției de tehnologii noi în domeniul sistemelor bancare. Anne Boden, fondatoarea și CEO-ul  Starlink Bank, susține într-un interviu faptul că “este mult mai ușor să deschizi o bancă nouă decât să repari una veche”.

Acest lucru spus de către Anne Boden, indică faptul că în timp ce adopția tehnologiei poate moderniza sistemul bancar, procesul de schimbare ar putea fi prea complex și rigid în același timp, pentru a adopta în întregime aceste schimbări. Prin urmare, ideea de a înființa un nou sistem bancar este mult mai ușor de realizat folosind tehnologiile din ziua de astăzi. Acest argument își creează ușor calea către implementarea crypto în industria băncilor.

Poate crypto să înlocuiască băncile tradiționale?

Clienții caută metode convenabile și în același timp rapide pentru a putea face tranzacții, cum ar fi depozitarea unor sume de bani, retragerea banilor, plăți pentru produse și servicii și chiar împrumuturi bancare. În loc de a aștepta la coada unei bănci, clienții își caută strategii digitale care le permit să își acceseze conturile prin intermediul telefoanelor și a altor dispozitive.

În prezent, criptomonedele sunt folosite pentru efectuarea plăților, pentru investiții și pentru a face trading cu acestea. Există o mulțime de clienți care sunt interesați de această inovație a criptomonedelor. Acești oameni sunt ușor de găsit deoarece urmăresc cele mai noi lucruri din acest domeniu și pentru ca sunt dispuși să încerce ceva nou. Aceasta încredere pe care ei o au în industria crypto a contribuit enorm la creșterea globală a acestei nișe și la promovarea ei.

Criptomonedele sunt active digitale care funcționează ca și banii tradiționali de tip fiat și care pot servi în același timp locul unui exchange. Din moment ce pot fi folosite ca fiind o comoditate, criptomonedele pot fi utilizare ca având o valoare, în timp ce pot fi folosite ca fiind o nouă versiune a banilor, pentru a cumpăra bunuri și servicii. Deoarece adopția și popularitatea lor crește considerabil, criptomonedele au devenit acceptate fiind o formă de compensare unde unii angajați își primesc salariile în active digitale în loc de a primit bani tradiționali. Iar pentru că funcționalitatea lor se tot extinde , criptomonedele vor reduce nevoia oamenilor de o bancă tradițională, astfel, reprezentând o amenințare pentru stabilitatea unităților convenționale.

Sistemul prezent de banking este caracterizat prin multe eșecuri care includ amenințări de securitate, taxe prea mari și tranzacții lente, discriminare financiară când unii clienți au acces la anumite produse în timp ce alții nu au, și nu în ultimul rând probleme de accesibilitate. Prin urmare, criptomonedele  sunt privite ca fiind o soluție primară care vine în ajutorul acestor probleme prezentate mai sus, prin funcționalitatea avansată a tehnologiei blockchain.

De ce clasifică majoritatea oamenilor criptomonedele ca fiind viitorul pe partea financiara și susțin că vor afecta sistemul din prezent de banking?

  • Natura lor descentralizată

Spre deosebire de bănci, criptomonedele nu sunt controlate absolut deloc de către terți. Controlul și factorul decizional în crypto este distribuit într-o rețea, în loc sa fie centralizată, cum este în cazul băncilor.

Atracția principală a sistemelor descentralizate este faptul că nu trebuie să ai încredere într-un anume terț ca sa funcționeze corect, așadar, scăpăm de un punct defectuos. Mai mult, face imposibilă posibilitatea de a modifica tranzacțiile semnate sau Blockchain-ul de către fraudatori deoarece efectuarea oricărei tranzacții frauduloase ar necesita un control amănunțit din partea majorității operatorilor ai rețelei.

  • Apariția cardurilor de debit/credit în crypto

Probabil te întrebi: „Oare cum cheltuim crypto?”

Pentru că interesul în criptomonede a crescut considerabil în ultima perioadă, diverse companii au dezvoltat diferite metode de a integra crypto în rețelele de carduri. Acest lucru permite deținătorilor de crypto să folosească cardurile de credit sau de debit pentru a face tranzacții.

  • Accesibilitatea

Criptomonedele, spre deosebire de bănci, necesită un minim de interacțiune umană din moment ce întreg sistemul este automat. Mai mult, sunt accesibile din orice parte a lumii, în orice moment. În contrast, băncile sunt deseori împărțite pe regiuni. Cu ajutorul creșterii în număr a platformelor de trading cu criptomonede, oamenii pot accesa piața, diverse monede digitale și performanța lor informațională. 

Crypto este prezis ca fiind viitorul sistemului financiar actual, așa că ține pasul cu ultimele noutăți despre dezvoltarea acestei industrii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar