Regulamentul de funcționare și organizare a școlilor a suferit o serie de modificări, în special ca urmare a schimbării structurii anului școlar de la 1 septembrie.
Cel puțin zece modificări au fost aduse Regulamentului de funcționare și organizare a școlilor, aprobat marți de Ministerul Educației și publicat miercuri în Monitorul Oficial al României.
Potrivit EduPedu, modificările vizează atât elevii, cât și profesorii și părinții.
Potrivit sursei citate, principalele modificări sunt următoarele:
Începând de la 1 septembrie, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați. Potrivit Ministerului Educației, modificarea vine în contextul în care dreptul la educație este un drept prevăzut în Constituția României.
Astfel, exmatricularea va fi posibilă doar în ciclul postliceal, care nu face parte din învățământul obligatoriu.
„Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, a transmis Ministerul.
Învățământul liceal, până în clasa a XII-a/a XIII-a este învățământ obligatoriu din anul 2020.
De asemenea, Ministerul anunță că nu va mai fi permisă strângerea de fonduri pentru cumpărarea de cadouri destinate profesorilor.
„Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”, se arată în comunicatul ministrului Educației.
De remarcat este că nu există sancțiuni în situația în care sunt părinți care strâng bani în acest scop.