O discuție aprinsă între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, purtată cu doar patru zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a fost făcută publică

O discuție aprinsă între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, purtată cu doar patru zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a fost făcută publică
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 06/07/2022, 19:56

O discuție extrem de tensionată între președintele francez Emmanuel Macron și omologul său rus, Vladimir Putin, a fost făcută publică de televiziunea France 2. Liderul de la Hexagon a încercat să prevină declanșarea invaziei ruse în cadrul convorbirii telefonice care a avut loc cu doar patru zile înainte de izbucnirea războiului. Oficialii de la Kremlin au condamnat difuzarea dialogului dintre cei doi șefi de stat, precizând că este o încălcare a „etichetei diplomatice”.

Convorbirea telefonică dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin a avut loc pe 20 februarie, într-un ultim efort diplomatic al președintelui francez de a opri războiul din Ucraina. Șeful Hexagonului a încercat să-l convingă pe liderul de la Kremlin să accepte o întâlnire cu Joe Biden la Geneva, însă acesta a început să tragă de timp și să schimbe subiectul.

„Este o propunere care merită să fie luată în considerare. Dar dacă vreți să fim aliniați în privința modului în care ar trebui formulată, vă sugerez să le cerem consilierilor noștri să se sune cât mai curând posibil… Dar înțelegeți că sunt de acord, în principiu”, a spus Putin, pe un ton monoton.

„Foarte bine, deci confirmi că ești de acord, în principiu, și sugerez ca echipele noastre să încerce să lucreze pentru a formula o declarație comună după acest apel?” răspunde Macron.

„Să fiu perfect sincer cu tine, voiam să merg să joc hockey, pentru că acum sunt la sală. Dar înainte să încep antrenamentul promit să îmi sun consilierii”, a precizat Putin, care a conchis în franceză: „Vă mulțumesc, domnule Președinte”.

În urma acestei convorbirii, Palatul Elysée a anunțat faptul că Putin și Biden au fost de acord să participe la un summit despre Ucraina. Însă acel summit nu a mai avut loc niciodată. La doar o zi după discuția cu Macron, Putin a recunoscut oficial independența celor două provincii separatiste din estul Ucrainei, iar pe 24 februarie a declanșat invazia.

Detaliile apelului confidențial din 20 februarie au fost dezvăluite de postul France 2, într-un documentar intitulat „Un președinte, Europa și războiul”, care dezvăluie tactica eșuată a lui Emmanuel Macron de a folosi diplomația pentru a preveni izbucnirea războiului.

În cadrul discuției aprinse, Macron i-a spus lui Putin: „Nu știu de unde a învățat avocatul tău legea! Mă uit doar la texte și încerc să le aplic! Nu știu ce avocat vă va putea spune că într-o țară suverană, textele de legi sunt propuse de grupuri separatiste și nu de autoritățile alese în mod democratic”.

Furios, Putin îi răspunde: „Acesta nu este un guvern ales în mod democratic. Au ajuns la putere printr-o lovitură de stat, au fost oameni arși de vii, a fost o baie de sânge, iar Zelenski este unul dintre cei responsabili pentru asta.

Când liderul de la Kremlin i-a sugerat din nou lui Macron să negocieze cu separatiștii, Macron a exclamat: „Nu dăm doi bani pe propunerile separatiștilor”, informează Daily Mail.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat, miercuri, încălcarea „etichetei diplomatice” de către Franța, în urma publicării documentarului. „Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor astfel de înregistrări”, a declarat șeful diplomației ruse, în timpul unei călătorii în Vietnam.

Cu toate acestea, Serhei Lavrov consideră că Rusia nu are de ce să se ruşineze de conţinutul conversaţiei dintre cei doi lideri. „Întotdeauna conducem negocierile în aşa fel încât să nu ne fie niciodată ruşine. Spunem întotdeauna ceea ce gândim, suntem gata să răspundem pentru declaraţiile noastre şi să ne explicăm poziţia”, a subliniat el.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Simona Halep a spus DA! Românca a confirmat evenimentul din februarie
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cunoscutul fotbalist Andrea Capone, găsit mort într-o cameră de hotel. Care a fost, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
„Declin anormal” al temperaturilor pe suprafața Lunii! Ce s-a întâmplat cu satelitul natural al Pământului?