SARS-CoV-2 „promite” un nou val: Ultima subvariantă este cea mai infecțioasă

SARS-CoV-2 „promite” un nou val: Ultima subvariantă este cea mai infecțioasă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07/07/2022, 08:11

Noua subvariantă BA.2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecțioasă decât varianta Omicron și stârnește deja îngrijorări în rândul specialiștilor din întreaga lume.

Presa din Italia scrie că deși numărul cazurilor confirmate în India este mic – circa 40 până la data de 4 iulie – subvarianta BA.2.75, noua tulpină a Omicron, ar fi ajuns deja și în Australia, Noua Zeelandă, Canada, Germania și Marea Britanie.

Tom Peacock, virusolog la Departamentul de Boli Infecțioase de la Imperial College din Londra, care a analizat subvarianta, a declarat că aceasta ar avea 15 mutații specifice dintre care 8 la nivelul proteinei Spike – cea care ajută virusul să pătrundă în celule. Prin comparație, BA.5 are doar 3 astfel de mutații specifice.

Totodată, BA.2.75 are două mutații-cheie, G446S și R493Q, care i-ar da o mai mare abilitate de a ocoli anticorpii obținuți în urma infecției cu noul coronavirus ca și pe cei produși în urma vaccinării cu actuala generație de vaccinuri anti-COVID.

Potrivit cercetătorilor indieni, se pare că noua subvariantă este de cinci ori mai infecțioasă decât BA.5, ceea ce duce la concluzia că s-ar putea ca foarte curând aceasta să o înlocuiască rapid ca principală responsabilă de noile infecții.

„Din ceea ce se cunoaşte până în acest moment, există un număr de 15-16 mutaţii, dintre care 8 sau 9 la nivelul proteinei Spike, ceea ce, automat, trage nişte semnale de alarmă privitoare la o posibilă evitare parţială a anticorpilor postinfecţioşi sau postvaccinali. Practic, aici sunt discuţiile din partea cercetătorilor independenţi, pentru că Guvernul Indiei şi organismul specializat în urmărirea Omicron nu au făcut comunicări până acum. Atunci când vor face vom fi în măsură să cunoaştem mai multe aspecte. Deci, este o variantă care îngrijorează deocamdată specialiştii”, explică prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ

Pandemia nu a trecut: Se recomandă prudență

Potrivit specialistului, urmează să vedem ce va confirma această subvariantă nouă întrucât ea are o circulație limitată, chiar dacă este responsabilă de această creștere a cazurilor în India.

„Când spunem BA.2.75 vorbim deja de a doua generaţie de subvariante ale lui BA.2. Asta ca să ne dăm seama cât de multe sunt aceste subvariante din care, câte una, să spunem, că se face remarcată într-un mod mai evident la anumite intervale de timp. Deci, virusul acesta generează permanent subvariante şi de aceea această infecţie trebuie tratată cu prudenţă şi cu mare atenţie pentru a putea să sesizăm apariţia unor subvariante cu adevărat de îngrijorare şi a lua măsurile inteligente şi înţelepte care să care ne ajute să evităm, dacă va fi posibil, situaţiile prin care am trecut în perioadele anterioare”, atrage atenţia epidemiologul.

Profesorul îndeamnă la respectarea în continuare a celor trei măsuri preventive: purtatul măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea, măsuri elementare, valabile în continuare.

„Aceste măsuri trebuie aplicate în anumite condiţii: când se intră în spaţii închise, aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în avioane. Vedeţi că de fapt nimeni nu ştie ce evoluţie va avea o infecţie, chiar şi dacă a trecut prin vaccinare. Sigur că vaccinarea reduce semnificativ – mai ales după a treia doză – posibilitatea de a dezvolta forme grave, dar nu ai o garanţie de 100% că dacă te infectezi vei face o formă uşoară”, atrage atenţia specialistul.

Foto: Pixabay

„Nimeni nu poate anticipa”

Cât privește viitorul, mai spune prof. dr. Emilian Popovici, niciun cercetător nu poate anticipa cu exactitate ce variante sau subvariante va genera acest virus peste 2 sau 3 luni, ca să poată anticipa exact evoluția infecției peste 2-3 luni.

„Putem face proiecţii din acestea doar dacă presupunem că nu ar apărea variante sau subvariante care prin mutaţii generatoare de noi caracteristici să schimbe schimbe datele problemei. Ce putem însă spune este că orice variantă sau subvariantă va apărea, aceasta, spre deosebire de variantele de început, va evolua pe populaţii care au dobândit o anume protecţie post-infecţioasă şi/sau post-vaccinală şi în plus va fi temperată în evoluţie de faptul că specialiştii din multe ţări au dobândit cunoştinţe suficiente despre infecţie care să le permită ca, la nevoie, să propună măsuri în timp util”, mai spune universitarul.

„Ce ar putea schimba total datele problemei? Apariţia unei variante care să anuleze total protecţia post-infecţioasă şi/sau post-vaccinală, dar este puţin probabil ca aşa ceva să se întâmple într-un viitor foarte apropiat”, conchide prof.dr. Emilian Popovici, potrivit adevărul.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Serialul fenomen revine pe Netflix. Noul sezon, peste câteva zile. Video
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Irina Loghin reacționează dur la zvonurile cu privire moartea Mariei Ciobanu: ”Unii deja m-au pus...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Orașul distrus pentru că s-a răzvrătit împotriva Romei „a rămas nelocuit timp de peste 170...