Criză politică în UK. În plin război ruso-ucrainean, Boris Johnson – unul dintre cei mai intransigenți lideri occidentali față de Rusia – și-a anunțat joi demisia din fruntea Partidului Conservator și implicit din funcția de premier. Acesta va rămâne însă ca interimar până când un nou premier este desemnat de Parlament. Acesta a venit la declarații degajat, anunțând că voința partidului este să aibă un nou lider și un nou premier. Johnson a demisionat după ce 57 de membri ai Partidului Conservator au demisionat din pozițiile guvernamentale, în semn de neîncredere față de premierul implicat în trei mari scandaluri.
Actualul ministru al Apărării, Ben Wallace, este preferat de majoritatea membrilor Partidului Conservator în fruntea partidului, potrivit unui sondaj YouGov, citat de The Guardian. Boris Johnson a mai precizat că săptămâna viitoare va fi anunțat calendarul pentru alegerea viitorului lider al partidului și că intenționează să rămână în funcția de prim-ministru până la acel moment.
„Am convenit cu Sir Graham Brady, liderul grupului nostru parlamentar, că procesul de alegere a unui nou președinte începe acum, iar calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare. Astăzi am numit un Cabinet care să guverneze, la fel cum voi face și eu, până la alegerea unui nou lider”, a declarat Boris Johnson.
Abandonat de conservatori, Johnson îşi exprimă regretul că nu-şi poate continua mandatul de premier şi mulţumeşte taberei sale pentru încrederea şi responsabilitatea pe care i le-a acordat. El a vorbit despe Războiul din Ucraina, imediat ce şi-a anunţat demisia. Boris Johnson a fost primul şef de Guvern european care a vizitat Ucraina, după invazia rusă şi izbucnirea războiului. Johnson, care pleacă cu regret de la putere, a mulţumit în finalul alocuţiunii întregului popor britanic.
PASAJE DIN DISCURSUL LUI BORIS JOHNSON:
„E clară acum dorința majorității parlamentare că e nevoie de un nou premier și un nou lider al Partidului Conservator. Am agreat cu liderii patidului că procesul de alegere a unui nou lider trebuie să înceapă acum. Voi servi în funcție până când noul lider va fi ales. Vă mulțumesc tuturor pentru voturile date Partidului Conservator. Am luptat din greu în ultimele zile pentru a continua să vă servesc așa cum am promis.
În politică, nimeni nu este indispensabil. Îmi pare rău că trebuie să părăsesc cea mai grozavă slujbă din lume. Sunt extrem de mândru de realizările acestui guvern în ceea ce privește Brexit. Sunt mândru că am fost liderii Occidentului în lupta cu Vladimir Putin. Doresc să spun poporului Ucrainei că vom rămâne alături de el”, spune Johnson.
El a spus câteva vorba despre felul cum şi-a trăit el personal mandatul. ”Chiar dacă lucrurile se întunecă pentru moment, viitorul nostru împreună este însorit!”, a declarat el.
”A fi premier înseamnă să înveţi zilnic. M-am dus în toate colţurile Regatului Unit şi m-am întâlnit cu atâţia oameni animaţi de această originalitate britanică inestmabilă, doritori să ne rezolve vechile probleme prin soluţii noi”, a declarat el.
Regatul Unit este necesar ”continue să progreseze” şi să devină, astfel, cea mai prosperă ţară din Europa, a mai spus Boris Johnson.
El a recunoscut că a încercat să-şi convingă colegii de faptul că ar fi ”excentric” să dea jos Guvernul cu un asemenea mandat şi îşi exprimă regretul faţă de faptul că nu a reuşit.
”Instinctul de turmă de la Westminster este puternic. Când se mişcă turma, se mişcă şi el”, a declarat Johnson.
Boris Johnson le-a mulţumit soţiei sale, Carrie, copiilor săi, Sistemului Naţional britanic de Sănătate (NHS), armatei britanice şi personalului Guvernului. O cursă pentru conducerea Partidului Conservator va avea loc în această vară, iar un nou prim-ministru va fi numit la timp pentru conferința Partidului Conservator din octombrie, potrivit sursei citate.
Anunțul lui Boris Johnson a stârnit reacții imediate. Mai mulți lideri conservatori sunt de părere că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să intre în vigoare imediat, nu la toamnă, după alegerea unui nou lider al partidului, scrie The Guardian.
„Trebuie să plece până diseară, (Dominic) Raab ar trebui să preia funcția”, a declarat un fost ministru pentru Guardian. „Trebuie să predea astăzi cheile de la birou și să plece. Să fie un prim-ministru interimar”, a spus un alt fost ministru.
„Comportamentul său în ultimele 48 de ore a fost nesăbuit și haotic. Nu se poate pune bază în el să conducă țara până la toamnă. Dumnezeu știe ce-ar putea face”, a declarat, la rândul său, un lider conservator care a stat în preajma lui Boris Johnson în ultimele două zile.
Un fost consilier guvernamental a spus că e „periculos” să rămână Boris Johnson în funcție, în vreme ce alt fost ministru l-a numit „o rușine”, potrivit Digi 24.
Cursa pentru șefia Partidului Conservator va avea loc în această vară, astfel încât un nou prim-ministru să poată fi numit până la conferința conservatorilor din luna octombrie, mai scrie BBC, care anunță că astăzi este așteptată o declarație din partea lui Boris Johnson.
Încă doi miniştri din cabinetul său demisionaseră joi dimineață, după o serie de plecări care au însumat aproape 50 dintre membrii aparatului guvernamental. Pe de altă parte, noul ministru de finanțe britanic, numit de mai puțin de 48 de ore în funcție, i-a cerut și el demisia lui Boris Johnson. Nadhim Zahawi l-a înlocuit pe Rishi Sunak, unul dintre primii miniștri ai guvernului Johnson care au cerut ca premierul să renunțe la putere.
Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri apelurile de a demisiona, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de plecări din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate. Miercuri, el a mai demis un ministru din propriul guvern, care îi ceruse demisia.
După zile de luptă pentru funcția lui, Boris Johnson fusese abandonat de toți aliații, cu excepția câtorva. În vârstă de 58 de ani, acesta a ajuns la putere în 2019, când a câștigat o mare majoritate, adunând voturi în zone din Marea Britanie care nu au susținut niciodată Partidul Conservator.
Primii lideri conservatori care și-au anunțat intenția de a concura pentru șefia partidului sunt Suella Braverman, procurorul general, și Steve Baker, fostul ministru pentru Brexit, transmite The Guardian
Încă doi miniştri din cabinetul său demisionaseră joi dimineață, după o serie de plecări care au însumat aproape 50 dintre membrii aparatului guvernamental. Pe de altă parte, noul ministru de finanțe britanic, numit de mai puțin de 48 de ore în funcție, i-a cerut și el demisia lui Boris Johnson. Nadhim Zahawi l-a înlocuit pe Rishi Sunak, unul dintre primii miniștri ai guvernului Johnson care au cerut ca premierul să renunțe la putere.
Până joi dimineață, numărul plecărilor ajunsese la aproximativ 50. Boris Johnson, măcinat de scandaluri și acuzat în mod repetat de minciuni, a respins toată ziua de miercuri cererile de a demisiona, inclusiv din partea fidelilor săi, demitându-l seara pe ministrul său pentru reechilibrare teritorială, Michael Gove, care de asemenea îi ceruse să plece.
Potrivit presei britanice, mai mulți miniștri de rang înalt i-au cerut să demisioneze, deoarece situația a devenit nesustenabilă. Printre numele invocate se numără ministrul de interne Priti Patel și Nadhim Zahawi, la mai puțin de 24 de ore de la numirea acestuia în funcția de ministru de finanțe.