Peste 100 de elevi de la mai multe licee din Oltenia experimentează viața de student în campusul Universității din Craiova. Totul în cadrul unor școli de vară care se desfășoară pe parcursul a două săptămâni. Copiii învață în laboratoarele facultăților, sunt cazați în căminele studențești și mănâncă la cantina Universității. În plus, fac vizite la muzee, în parcuri, ori fac excursii în regiune.
La Facultatea de de Științe Sociale, 52 de elevi au participat, vineri, la o vizită la Infrastructura de Cercetare a Universității din Craiova, au putut testa roboții și au văzut cum funcționează echipamentele de realitate virtuală. În plus, au intrat și în studioul TV și au învățat cum să citească știri la prompter, exact ca studenții de la Jurnalism.
“A fost destul de greu pentru prima data. Aveam senzația că este mai ușor când vedeam prezentatorii la televizor. Este emoționant, dar și foarte frumos în același timp”, a spus o elevă. Tinerii spun că experiența dobândită în cadrul școlii de vară este foarte importantă pentru ei.
“Este foarte bine pentru că avem ocazia să învățăm multe lucruri noi. În plus, avem cursuri de consiliere și orientare în carieră în care suntem îndrumați spre profesii adaptate personalității noastre, dar și aspirațiilor pe care le avem. Și suntem ca în excursie. Mergem la muzee, la cinema și suntem și cu colegii de clasă sau școală”, a declarat un alt elev.
Pe parcursul celor două săptămâni, copiii experimentează exact viața de zi cu zi a studenților.
“Școala de Vară organizată de Universitatea din Craiova în cadrul proiectului ROSE are menirea de a familiariza elevii cu mediul universitar, de a le oferi alternative în ceea ce privește programele de studii din învățământul superior craiovean, astfel încât să-și poată construi o carieră profesională de viitor, potrivită propriilor aspirații, competențe și aptitudini. Timp de două săptămâni, elevii vor avea un program bine stabilit, prin care vor interacționa cu cadrele didactice, vor vizita baza materială și resursele logistice ale procesului de învățământ, vor experimenta, de fapt, viața de student la Universitatea din Craiova”, a declarat Sorin Damean, decanul Facultății de Științe Sociale.
În paralel, alți 52 de la elevi participă la o școală de vară la Facultatea de Teologie Ortodoxă, iar activitățile vizează cu precădere ateliere de lucru specifice domeniului, dar și excursii și alte activități recreative. Toate activitățile desfășurate de elevi sunt gratuite și sunt finanțate cu bani de la Banca Mondială. Universitatea din Craiova a accesat, în total, aproximativ o jumătate de milion de euro pentru aceste proiecte.