Mai mulţi deputaţi ruşi au propus interzicerea promovării relaţiilor sexuale „netradiţionale” să fie extinsă şi în rândul adulţilor. Până în acest moment, legea „propagandei LGBTQ+” interzicea astfel de activităţi doar dacă vizau minorii.
Legea din 2013 a fost deja utilizată pentru a interzice paradele gay şi a aresta activişti pentru drepturile minorităţilor sexuale.
Autorităţile ruse susţin că apără astfel moralitatea de valorile liberale considerate ne-ruseşti, promovate de occident, însă activiştii pentru drepturile omului arată că legislaţia a fost aplicată pentru intimidarea comunităţii LGBTQ+ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, qeer şi alte minorităţi sexuale).
Modificările legislative propuse prevăd amenzi pentru orice eveniment sau acţiune considerate tentative de promovare a homosexualităţii.
„Propunem extinderea în general a interdicţiei unei astfel de propagande indiferent de vârsta publicului (offline, în presă, pe internet, în reţelele sociale şi în cinematografele online)”, a scris pe canalul său de Telegram deputatul Aleksandr Hinştein, şeful comisiei pentru informaţii a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).
Preşedintele camerei, Viaceslav Volodin, afirmase săptămâna trecută că din moment ce Rusia s-a retras din Consiliul Europei va putea interzice promovarea „valorilor netradiţionale”. „Cererile de legalizare a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Rusia sunt de domeniul trecutului. Încercările de a impune valori străine societăţii noastre au eşuat”, a declarat el.
Homosexualitatea a fost considerată infracţiune în Rusia până în 1993, apoi boală mintală până în 1999. Constituţia din 2020 defineşte căsătoria exclusiv ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
Rusia figurează anul acesta pe antepenultimul loc în Rainbow Europe – clasamentul ILGA-Europa (asociaţie internaţională a minorităţilor sexuale) privind atitudinea statelor faţă de LGBT.
În București a avut loc sâmbătă marșul Bucharest Pride, numele sub care este cunoscută parada minorităților sexuale și a susținătorilor acestora, eveniment la care au participat peste 10.000 de persoane. Parada s-a desfășurat fără incidente.
Ca în fiecare an, cei de la Noua Dreaptă au organizat o contramanifestație.
La o zi după marșul Bucharest Pride, Gigi Becali a participat la un marș împotriva comunității LGBTQ, împreună cu preoți și opozanți ai minorităților sexuale, iar Becali a stropit tot drumul cu agheasmă și a citit rugăciuni.
Manifestarea a fost organizată de Frăția Ortodoxă, iar la aceasta au participat aproximativ 100 de persoane, în frunte cu patronul FCSB.