INTERVIU | Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova: „Compania noastră a prevăzut pentru anul 2022 în domeniul public investiții de aproximativ 194 milioane lei”

INTERVIU | Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova: „Compania noastră a prevăzut pentru anul 2022 în domeniul public investiții de aproximativ 194 milioane lei”
Publicat: 12/07/2022, 10:25
Actualizat: 12/07/2022, 11:13

Alexandru Moldovan, Director General Adjunct Apa Nova, a vorbit, într-un interviu pentru GÂNDUL, despre soluțiile destinate modernizării rețelei de canalizare din Capitală și planul investițional pe 2022 al companiei.

Ce cuprinde planul investițional pe 2022 în ceea ce privește canalizarea? Care sunt cele mai importante investiții?

Compania noastră a prevăzut pentru anul 2022 în domeniul public investiții de aproximativ 194 milioane lei, echivalentul a 39,2 milioane euro, alocați astfel :

  • 115,6 milioane lei (23,4 milioane euro) sunt incluși în cadrul Noului Program Investiţional Obligatoriu alocați la rândul lor pe 4 axe majore, respectiv: 37,6 milioane lei pentru reducerea riscului la inundații (lucrări la colectoare); 25,4 milioane lei pentru redimensionarea rețelelor de apă și canalizare; 49,3 milioane lei pentru proiecte de extinderi ale rețelei de apă potabilă și de canalizare și 3,3 milioane lei pentru realizarea de puțuri noi de mare adâncime în București, pentru alimentare în caz de forță majoră;

  • 61,7 milioane de lei pentru proiectele de modernizare, reabilitare a sectorului pompare, înlocuire/reabilitare rețele de apă potabilă și de canalizare și contorizare inteligentă;

  • 3 milioane lei pentru alte lucrări de dezvoltare a sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare;

  • 13,8 milioane lei pentru înlocuirea conductelor de azbociment, reabilitarea fântânilor, a stațiilor de preepurare şi a instalațiilor de evacuare a apei din pasajele subterane.

În ceea ce privește doar investițiile pentru sistemul de canalizare din Capitală, valoarea bugetată de Apa Nova în acest an se ridică la 86 milioane de lei, alocate pe categoriile enumerate mai sus.

Care este stadiul investițiilor în canalizare pentru primele 6 luni din 2022?

Din totalul de investiții în valoare de 86 milioane de lei (aproximativ 17,4 milioane de euro) planificate pentru anul 2022 în sistemul de canalizare, în perioada ianuarie – iunie 2022, am reușit implementarea de proiecte în valoare de 38 milioane de lei (7,7 milioane euro ~ 44%), majoritar concentrate pe extinderi și redimensionări.

Cum se implică Apa Nova din punct de vedere investițional în ceea ce privește reabilitarea colectorului A0- Tineretului – Olteniței – Splaiul Unirii, care deservește zone frecvent inundabile?

Modernizarea rețelei de canalizare a Capitalei presupune eforturi permanente, iar noi avem grijă să abordăm de o așa manieră lucrările de reabilitare, modernizare și extindere a rețelei astfel încât să evităm pe cât posibil disconfortul creat populației și să reducem efectele negative asupra circulației rutiere și mediului, inclusiv reducerea vibrațiilor și a zgomotului, prin utilizarea celor mai noi tehnologii minim invazive, non-distructive, pentru a evita săpăturile deschise.

La această oră, avem în lucru 59 de proiecte (42 în execuție și 17 în diverse faze de proiectare / avizare) în București, în cadrul cărora au loc lucrări strategice de modernizare și dezvoltare a sistemului de preluare a apelor uzate și pluviale, unul dintre ele fiind și zona Tineretului unde suntem într-un stadiu avansat atât pe partea de proiectare, cât și privind obținerea de avize în vederea autorizării lucrărilor.

Un alt proiect important, aflat in lucru, este reabilitarea stației de pompare și a rețelei de ape pluviale din pasajul rutier Unirii. Aici se intervine pentru modernizarea și reabilitarea atât a sistemului de pompare (prin înlocuirea pompelor, automatizarea acesteia și sistemul SCADA), cât și a bazinelor de retenție, și a rețelei de canalizare din subteranul pasajului rutier.

Cum va fi afectată factura clienților în urma tuturor acestor investiții?

Strategia Apa Nova vizează îmbunătățirea continuă a calității serviciilor oferite clienților noștri în condiții de maximă siguranță și la prețuri competitive.

Compania noastră practică printre cele mai mici prețuri din țară, ocupând locul 42 din 45 de operatori de utilități din România, în condițiile în care investițiile pe care le-am făcut până acum în sisteme cumulează nu mai puțin de 580 de milioane de euro.

Programul multianual de investiții în valoare de 367,9 milioane de euro, până la finalizarea Contractului de Concesiune, nu presupune o majorare de tarife, însă, conform prevederilor contractuale, modificarea acestora este condiționată de o multitudine de factori, de la rata inflației, cursul de schimb leu/euro și până la prețul materiilor prime sau cel al necesarului tehnologic.

Cât de digitalizate sunt serviciile de canalizare pe care le gestionați?

În urma dezvoltărilor urbanistice accelerate din ultimii 21 de ani, concretizate prin tot mai multe construcții de blocuri în Municipiului București, precum și prin extinderea zonei limitrofe cu noi cartiere rezidențiale, ritmul de dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu apă potabilă și de canalizare a trecut printr-un amplu proces de adaptare la nevoile actuale și de perspectivă.

Există mai multe proiecte de digitalizare a proceselor operaționale implementate deja de Apa Nova. Fie că vorbim de contoare inteligente, SCADA pentru controlul automat al stațiilor de captare și tratare, pompare, monitorizarea parametrilor vitali ai rețelei, soluții software de modelare a rețelei cu efect în predicția și depistarea pierderilor sau chiar robotizarea procesului de tratare a apei (Robot Process Automation).

Prin urmare, sistemul devine din ce în ce mai inteligent, iar serviciile oferite clienților integrează din ce în ce mai mult componenta digitală.

Poate cel mai important serviciu este livrarea de apă potabilă, au existat și vor exista temeri. În 2022 mai este cazul să ne temem?

Nu, în niciun caz. Apa de la robinetele bucureștenilor a fost și este 100% potabilă. Supravegherea apei potabile se bazează pe proceduri tehnice riguroase și instrumente de control performante, executate fără oprire atât în uzinele de producere a apei, cât și în rezervoarele de apă și pe rețeaua de distribuție.

Analizele de apă potabilă sunt efectuate în laboratoarele noastre, acestea fiind certificate de Asociația Rețelei Naționale de Acreditare din România, au personal calificat în domeniile chimie şi microbiologia apei și sunt dotate cu echipamente performante ce permit analiza cu rezultate garantate pentru toți indicatorii de calitate.

Calitatea apei furnizate către consumatorii bucureșteni respectă 100% standardele europene.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar