De foarte multe ori ne întrebăm care este valoarea corectă a unui bacșiș sau chiar dacă ar trebui sau nu să lăsăm o sumă de bani în plus atunci când mergem la restaurant, spre exemplu.
Iar atunci când suntem în concediu în străinătate, astfel de întrebări apar cu atât mai mult, dat fiind faptul că de cele mai multe ori nu știm care sunt obiceiurile din țara respectivă.
Însă, dacă mergem în țări din Europa, avantajul este că legile nescrise privind bacșișul sunt relativ similare, astfel că ne putem descurca ceva mai ușor.
Chiar dacă nu este obligatoriu, se recomandă ca, în unele situații, să oferiți o mică sumă în plus.
Mai ales în industria serviciilor, angajații se așteaptă să primească bacșiș, iar atunci când alegeți suma este important să țineți cont de cât de mulțumiți ați fost de servicii și, bineînțeles, de resursele financiare de care dispuneți, potrivit ziare.com.
În general, în restaurante se lasă un bacșiș de 5-10% din suma totală care figurează pe nota de plată. În unele țări europene, 10% s-ar putea să fie considerat chiar un bacșiș generos.
Potrivit sursei citate, este de bun-simț să lăsați o mică sumă în plus dacă ați fost servit de un chelner, dar dacă mergeți la un restaurant cu autoservire nu trebuie să vă simțiți obligat lăsați bacșiș.
Dacă vorbim de bacșișul pentru șoferi (de taxi, de exemplu), obiceiul este să rotunjiți suma. Dacă aveți un tarif puțin peste 15 euro, ar trebui să lăsați 16 euro. Pe de altă parte, dacă este o cursă mai lungă, de exemplu 84 de euro, ar trebui să lăsați 90 de euro.
Dar și în acest caz este vorba despre calitatea serviciului. Dacă, spre exemplu, șoferul v-a ajutat cu bagajele, îi puteți lăsa câțiva euro în plus, dar dacă acesta a ales o rută mai lungă pentru a vă lua mai mulți bani, nu trebuie să vă simțiți obligat să îi lăsați nimic în plus.
Dacă la hotel există un angajat care vă ajută cu bagajele, se recomandă să îi lăsați un euro pentru fiecare bagaj cărat.