Un soldat din regimentul Azov, supranumit Tork, este unul dintre apărătorii ucraineni ai Mariupolului care la sfârșitul lunii iunie, în urma schimbului de prizonieri, a reușit să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina. Luptătorul a vorbit despre torturile la care a fost supus de ruși, dar și momentul în care a fost grav rănit în timpul bombardamentelor din Mariupiol.
Ucraineanul s-a alăturat regimentului Azov în urmă cu patru ani și a luptat pentru apărarea orașului-port Mariupol.
În aprilie, acesta a ajuns grav rănit la uzina Azovstal din cealaltă parte a orașului. Tork, împreună cu alți luptători, încercau să traverseze orașul asediat de ruși către combinatul siderurgic, însă în momentul în care treceau peste un pod au fost surprinși de un bombardament.
Tork povestește cum vehiculul lor a fost lovit și a căzut în apă. Acesta a reușit să supraviețuiască și a înotat sub pod, unde s-a ascuns o vreme alături de alți doi soldați. Rușii au bombardat podul timp de aproximativ 3 ore. Oamenii lui Tork au fost uciși de lunetiștii ruși, el fiind singurul supraviețuitor.
„M-am târât prin mai multe fabrici și mi-am dat seama că voi muri fie din cauza rănilor, fie de frig”, a spus el. Tork s-a târât aproximativ un kilometru până în apropiere de Azovstal, unde a fost găsit și transportat pe o targă în interiorul combinatul devenit ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol.
Andrei Biletski, fondatorul și primul comandant al regimentului Azov, a spus că nimeni de la Azovstal nu credea că Tork a supraviețuit deoarece convoiul a fost distrus de ruși.
În uzină, Tork a primit ajutor medical de urgență. Acesta a spus că au fost probleme cu mâncarea, apa și medicamentele. În prima zi a primit o cană de terci și o bucată de untură. Potrivit lui, dacă un soldat era capabil să tolereze durerea, atunci un alt soldat care a suferit răni mai grave primea calmante. Spitalul de pe teritoriul uzinei era un buncăr pentru 300 de persoane, iar camera avea 50 de metri lungime și 20 de metri lățime.
La ceva timp după, împreună cu restul apărătorilor ucraineni, a ajuns în captivitatea rușilor. Tork nu a vrut să se predea, dar spune că a avut încredere în decizia comandantului său. Aceștia au fost trimiși la un centru de detenție de pe teritoriul controlat de ruși. Acolo lipseau medicamentele.
Soldații ruși ar fi încercat să obțină declarații incriminatorii de la prizonierii de război cu privire la comandantul Regimentului Azov Denis Prokopenko. Aceștia ar fi folosit inclusiv tortura în timpul interogatoriilor. Una dintre metode a fost introducerea unor ace în răni, spune Tork.
În ziua schimbului de prizonieri, soldaților nu li s-a spus unde merg, ci pur și simplu au fost treziți dimineața și li s-a spus să plece. După ce a ajuns pe teritoriul controlat de Ucraina, Tork a fost dus la spital, unde a fost îngrijit.
Imagini publicate recent pe rețelele sociale îl arată pe soldatul ucrainean întors la logodnica sa, pe care a cerut-o în căsătorie în timp ce se afla în buncărele de la Azovstal.
Azov Tork met his bride for the first time. He proposed to the girl while in Azovstal. pic.twitter.com/vJUHWTIKxj
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) July 13, 2022