Ziua 142 de lupte în Ucraina. Rachete rusești au lovit clădiri civile și un centru cultural din orașul Vinița, în centrul Ucrainei, ucigând cel puțin 23 de persoane – inclusiv trei copii – și rănind alte zeci, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit „un act deschis de terorism”. Atacul de la Vinița, departe de liniile de front ale războiului, a avut loc dimineața, când străzile erau pline de oameni. Un submarin rusesc din Marea Neagră a tras rachete de croazieră Kalibr asupra orașului, a scris adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Timoșenko, pe aplicația de mesagerie Telegram.
UPDATE ora 15:00 – Producătorii de cartofi prăjiți refuză să livreze în Rusia, spune succesorul McDonald’s
Șeful companiei care administrează în prezent fostul lanț de restaurante McDonald’s din Rusia a declarat că producătorii de cartofi prăjiți refuză să livreze în țară și a avertizat că încercările de a crește procesarea internă sunt pline de dificultăți, scrie Reuters, citat de Mediafax.
McDonald’s a părăsit Rusia ca o reacție împotriva campaniei militare a Moscovei în Ucraina, care a inclus un baraj de sancțiuni economice, și a vândut toate restaurantele pe care le deținea unui licențiat local în luna mai.
Restaurantele au început să se deschidă sub noul nume Vkusno & tochka, la 12 iunie. Directorul general Oleg Paroev a declarat pentru Reuters că lanțul a vândut aproape 120.000 de burgeri în ziua deschiderii.
UPDATE ora 14:00 – UE va adopta vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei
Comisia Europeană urmează să adopte vineri cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va adăuga o interdicție la importul de aur rusesc și va ajusta măsurile restrictive existente pentru a evita împiedicarea exporturilor de alimente, au declarat doi oficiali, conform Reuters, citat de Mediafax.
Noile măsuri sunt considerate a fi „un pachet de menținere și aliniere”, a declarat una dintre surse, referindu-se la acesta ca la un set de sancțiuni „al șaselea și jumătate” pentru domeniul său de aplicare, limitat în comparație cu rundele anterioare, care au afectat petrolul sau cărbunele rusesc.
Cu toate acestea, unele măsuri ar putea avea un impact serios asupra sectoarelor afectate.
Proiectul de pachet, care are nevoie de aprobarea guvernelor UE, include o interdicție privind importul de aur rusesc în UE, care ar urma să fie aplicabilă de la adoptarea noilor sancțiuni. O sursă a declarat că măsura va afecta și importurile de aur rusesc prin țări terțe, dar nu a detaliat cum va funcționa.
De asemenea, Bruxelles-ul va înăspri măsurile existente, cu noi limitări ale importurilor de bunuri care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv produse chimice și utilaje, a precizat sursa.
UPDATE ora 13:00 – Un document final, ”Iniţiativa Mării Negre”, urmează să fie gata ”foarte curând”, în vederea exportării cerealelor din Ucraina, anunţă Moscova
Ministerul rus al Apărării anunţă vineri că un ”document final” urmează să fie gata ”foarte curând”, în vederea permiterii exportului cerealelor dn Ucraina, în urma unor negocieri, în această săptămână, între Moscova, Kiev, Ankara şi ONU, relatează AFP, citată de News.ro.
”Propunerile Rusiei au fost susţinute în ansablul lor de către participanţii la consultări. Iar foarte curând munca de redactare a documentului final – «Iniţiativa Mării Negre» – va fi încheiată”, anunţă, într-o înregistrare video difuzată de către Ministrul rus al Apărării, purtătorul de cuvânt al instituţiei, generalul Igor Konaşenkov.
Aceste măsuri propuse de către Moscova urmează, apreciază Konaşenkov, să împiedice ”lanţurile logistice vizate să fie folosite în livrări de armament regimului de la Kiev”.
UPDATE ora 12:00 – Kremlinul a dezminţit vineri că ar avea vreo legătură cu crizele politice care au loc în mai multe ţări europene, cum ar fi Italia sau Regatul Unit
”Este vorba despre o chestiune internă a acestor ţări, nu ne vom amesteca în niciun fel şi nu avem nicio legătură cu aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Peskov a insistat că ”nu mai are nimic de adăugat”, atunci când a fost întrebat despre situaţia politică din Italia şi din Regatul Unit, transmite EFE, citată de Agerpres/
Demisia premierului italian Mario Draghi a fost respinsă joi de şeful statului, Sergio Mattarella, care l-a trimis în parlament miercurea viitoare pentru a verifica dacă mai dispune de o majoritate suficientă ca să continue în fruntea guvernului.
Omologul său britanic, Boris Johnson, a demisionat la 7 iulie, dar va continua în funcţie până când formaţiunea pe care o conduce, Partidul Conservator, îşi va alege un nou lider.
UPDATE ora 11:00 – OPINII: Definirea urgentă a Rusiei drept stat terorist
Ideea de a declara oficial Rusia un stat terorist este din ce în ce mai des vehiculată în presa occidentală. Într-un articol recent din publicația Politico, Andriy Yermak, actual șef al administrației prezidențiale ucrainene, cerea comunității occidentale să eticheteze Rusia lui Putin drept „stat terorist”. O asemenea desemnare a ar avea consecințe juridice importante pentru războiul din Ucraina. Una dintre ele: grăbirea finalului conflictului. (Citește continuarea aici…)
UPDATE ora 10:00 – Preşedinţia ucraineană îndeamnă Parlamentul să înfiinţeze un Comitet însărcnat cu controlul armamentului primit de către Ucraina din Occident, după ce Uniunea Europepană a luat măsuri în Republica Moldova împotriva unui trafic de armament
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak îndeamnă Parlamentul ucrainean să înfiinţeze un Comitet însărcnat cu controlul armamentului primit de către Ucraina din Occident în lupta împotriva Rusiei, o iniţiativă care intervine după ce Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat îngrjorarea faţă de un trafic cu armament pe care l-a trimis Kievului destinat unor grupări infracţionale, relatează AFP, citată de News.ro.
”Parlamentul, ca putere legislativă, ar trebui să se implice în controlul ajutorului de la aliaţi în domeniul Apărării. Obiecitvul nostru este să fim cât mai transparenţi posibil în timpul regmului legii marţiale”, a îndemnat joi, într-o postare pe Telegram, Andrii Iermak.
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene dă asigurări, însă, că armamentul furnizat de către Occident este ”înregistrat şi trimis pe front”.
UPDATE ora 08:00 -CNBC: Un al doilea val de ruşi migrează în străinătate pentru a fugi de regimul lui Vladimir Putin
Un al doilea val de ruşi migrează în străinătate pentru a fugi de regimul lui Vladimir Putin, în urma războiului declanşat de Moscova împotriva Ucrainei, relatează CNBC, citat de News.ro.
Din acest val de migranţi ar face parte cei care au avut nevoie de un timp mai lung pentru a se pregăti să plece din ţară, cum ar fi oameni de afaceri sau familii care au dorit să îşi lase copii să termine anul şcolar.
Un exemplu este şi Vladimir, al cărui nume de familie nu a fost făcut public din cauza sensibilităţii subiectului, şi care a comentat acest fenomen.
UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski condamnă „terorismul” rus în urma atacului de la Vinița, soldat cu peste 20 de morți
Rachete rusești au lovit clădiri civile și un centru cultural din orașul Vinița, în centrul Ucrainei, ucigând cel puțin 23 de persoane – inclusiv trei copii – și rănind alte zeci, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit „un act deschis de terorism”.
Atacul de la Vinița, departe de liniile de front ale războiului, a avut loc dimineața, când străzile erau pline de oameni. Un submarin rusesc din Marea Neagră a tras rachete de croazieră Kalibr asupra orașului, a scris adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kyrylo Timoșenko, pe aplicația de mesagerie Telegram, citat de Mediafax.
Armata rusă nu a confirmat imediat lovitura, dar Margarita Simonyan, șefa rețelei de televiziune rusești controlate de stat RT, a declarat pe canalul său din aplicația de mesagerie că oficiali militari i-au spus că o clădire din Vinița a fost vizată pentru că adăpostea „naziști” ucraineni.
Vinița este unul dintre cele mai mari orașe din Ucraina, cu o populație de 370.000 de locuitori. Mii de persoane din estul Ucrainei, unde Rusia și-a concentrat ofensiva, au fugit acolo de la începutul războiului.