ANALIZĂ | Alexandru Petrescu, despre criza politică din Italia: ”Vom afla dacă apelativul «Super Mario» rămâne de actualitate și dacă Italia rămâne un furnizor de stabilitate politică în spațiul UE”

ANALIZĂ | Alexandru Petrescu, despre criza politică din Italia: ”Vom afla dacă apelativul «Super Mario» rămâne de actualitate și dacă Italia rămâne un furnizor de stabilitate politică în spațiul UE”
Publicat: 17/07/2022, 16:19
Actualizat: 18/07/2022, 06:57

Alexandru Petrescu, fost ministru social-democrat și vicepreședinte PSD Sector 1, face o analiză aprofundată asupra crizei politice din Italia, în contextul în care, pe data de 14 iulie, premierul Mario Draghi și-a prezentat demisia.

Totuși, președintele Italiei – Sergio Matarella – a respins demisia,  solicitându-i lui Mario Draghi sa se adreseze Parlamentului miercuri, pe data de 20 iulie, pentru a cuantifica sprijinul de care ar putea beneficia în continuare actualul său guvern.

Mario Draghi – , fostul președinte al Băncii Centrale Europene – este specialist în în economie, având un doctorat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și este privit ca omul care a salvat zona euro în 2012, iar Alexandru Petrescu scrie, în mediul online, că una dintre întrebările esențiale este aceea dacă ”Super Mario” va fi sau reconfirmat în funcție.

”Astăzi propun o analiză a opțiunilor lui Draghi. Reconfirmarea lui «Super Mario» este încă posibilă? (…) Și-a dat demisia pe 14 iulie, după boicotarea de catre partidul Mișcarea 5 Stele (M5S) a unui vot de încredere asupra unui text legislativ în Senat. Șeful statului, Sergio Matarella, i-a respins demisia, cerându-i lui Draghi sa se adreseze Parlamentului miercuri, 20 iulie, pentru a măsura sprijinul de care ar putea beneficia în continuare actualul său guvern.

Cei care credeam că Mario Draghi va rămâne instalat până în primăvara lui 2023 ca președinte al consiliului de miniștri italian am fost brutal contraziși de meandrele realității. Italia a intrat din nou într-o criză politică al cărei rezultat este încă incert, într-un moment în care trebuie să gestioneze mai multe crize, inclusiv o criză energetică și reducerea inflației galopante care sărăcește populația sa, trebuind totodată să implementeze un plan de investiții de 200 de miliarde de euro cu ajutorul providențial din Europa”, scrie Alexandru Petrescu pe pagina sa de socializare.

”Sergio Mattarella intenționează să facă totul pentru a se asigura că guvernul lui Mario Draghi, care a restabilit creditul Italiei în străinătate, rezistă până la sfârșitul legislaturii din mai viitor. Sosirea la președinția consiliului de miniștri a lui Mario Draghi la începutul lui 2021 a făcut din Italia un stat care contează din nou în concertul european. După ce a plonjat brutal în criză, Italia a înregistrat la nivelul anului 2021 o redresare economică uluitoare. Creșterea țării in 2021 a depășit cu mult prognozele făcute: peste 6%, unul dintre cele mai bune progrese din zona euro”

Alexandru Petrescu

”Super Mario a reușit să acrediteze ideea că este un lider de luat în seamă în Europa”

Alexandru Petrescu reamintește că Mario Dragi și-a câștigat o credibilitate incontestabilă de la preluarea mandatului de premier al Italiei, în luna februarie a anului trecut.

Apropiat de Franța, ”Super Mario” a încercat – scrie Alexandru Petrescu – să contrabalanseze ponderea Germania pe scena europeană de la plecarea Angelei Merkel, dorind (alături de președintele Franței) o reformă a regulilor bugetare europene.

”… în fruntea guvernului italian din februarie 2021, Super Mario a reușit să acrediteze ideea că este un lider de luat în seamă în Europa. Aproape de Franța, el încearcă să contrabalanseze ponderea Germania pe scena europeană de la plecarea Angelei Merkel. Acum o jumătate de an, Mario Draghi si Emmanuel Macron și-au unit forțele politice pentru a cere o reformă a regulilor bugetare europene, pentru a sprijini creșterea bătrânului continent prin investiții pentru viitor. La porțile verii, toată atenția lui este concentrată asupra conflictului aflat în derulare in estul Europei. După o vizită la Kiev alături de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, acesta a apărat în fața parlamentului trimiterea de noi arme ucrainenilor și sprijinul său pentru sancțiunile europene împotriva Kremlinului.

Pe plan intern însă, prim-ministrul italian nu poate reduce datoria publică mare a Italiei și se confruntă cu o creștere slabă a productivității.

Dacă până de curând, Italia lui Mario Draghi a beneficiat de o oarecare bunăvoință din partea Comisiei Europene, încât planurile succesive de ajutor care implicau miliarde de euro au trecut fără un comentariu, acum o luna Bruxelles-ul nu mai ezită să alerteze Roma în termeni nepoliticoși, cu privire la derapajul cheltuielilor sale publice, situația schimbându-se radical in Italia in ultimele 3 luni, înregistrându-se o încetinire bruscă a creșterii economice care va cântări asupra veniturilor fiscale și asupra capacității statului de a-și finanța povara datoriei publice”, mai scrie Alexandru Petrescu.

”Conform ultimelor estimări de la Bruxelles, creșterea italiană nu va putea depăși 2,4% anul acesta”

”Miercuri, săptămâna viitoare, Draghi testează majoritatea guvernamentala deja fărâmițată”

Italia se află în criză, nu numai una politică, ci și una economică, în contextul în care președintele Băncii Centrale Europene a anunțat creșterea ratelor de referință.

Mario Draghi, supranumit ”Super Mario” și cel considerat salvatorul monedei euro are o sarcină dificilă dacă va fi reconfirmat, iar Alexandru Petrescu vede o majoritate ”eterogenă și fragilă” la cârma Italiei, ”deja fărâmițată”.

”Hărțuită de acest context incert, agravat și mai mult de o accelerare a inflației pe care țara nu a mai întâlnit-o din 1986, Italia suferă și ea de consecințele anunțului de către președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a creșterii ratelor de referință. lunile iulie și septembrie viitoare. Refuzând să comenteze această decizie, fostul bancher central Draghi a considerat-o totuși «inevitabilă», însă piețele au răspuns negativ: randamentele datoriilor italiene au crescut de la 3,37% la 3,76% în urma reuniunii BCE din 9 iunie, depășind chiar 4% pentru prima dată din 2014. Sub toata aceasta presiune, peninsula, a cărei datorie suverană se ridică la mai mult de 150% din PIB, are din ce în ce mai multe dificultăți în a strânge bani de pe piețe.

Așadar, faimosul motto care i-a ghidat întreaga cariera profesionala lui Draghi, «orice este nevoie», de acum zece ani, pare din ce în ce mai greu de pus în practică. Sarcina salvatorului monedei euro Mario Draghi – supranumit «Super Mario» pentru acțiunea sa în fruntea Băncii Centrale Europene – este astăzi mult mai dificilă, aflându-se astăzi în fruntea unei majorităţi eterogene şi fragile. Presat între capriciile partidelor de stânga, de extremă-dreapta sau antisistem, un război în Ucraina, o creștere a prețurilor la energie și o agravare a pandemiei în indiferență generală, președintele Consiliului are doar puțin spațiu de manevră”, mai scrie Alexandru Petrescu în mediul online.

”Miercuri, săptămâna viitoare, Draghi testează majoritatea guvernamentala deja fărâmițată – vom afla dacă apelativul «Super Mario» rămâne de actualitate și dacă Italia rămâne un furnizor de stabilitate politică în spațiul UE sau va clătina și mai mult barca europeana aflată deja in tangaj periculos”

Alexandru Petrescu


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa