Petru Movilă (PMP): „Schimbaţi criteriile de eligibilitate pentru spitalele care vor fi construite/modernizate prin PNRR! Marile centre universitare nu au nicio şansă!”

Petru Movilă (PMP): „Schimbaţi criteriile de eligibilitate pentru spitalele care vor fi construite/modernizate prin PNRR! Marile centre universitare nu au nicio şansă!”
Petru Movilă / Sursa: Facebook
Publicat: 18/07/2022, 12:47

Preşedintele PMP Iaşi, Petru Movilă, fost deputat și președinte executiv al formațiunii la nivel național, critică metrodologia, propusă de Ministerul Sănătății, pe baza căreia ar urma să se prioritizeze investițiile în spitale.

Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat criteriile prin care, până în 2026, se vor construi sau dota 25 de spitale, prin PNRR. Metodologia pusă în dezbatere publică, prin care se vor prioritiza investiţiile în infrastructura publică de sănătate, nu arată decât că selecţia celor 25 de spitale are la bază o serie de criterii care cel mai probabil vor dezavantaja marile centre universitare, conform unui comunicat transmis de liderul PMP din capitala Moldovei.

Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al MS.

„Vor fi selectate, în prima etapă, doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, la Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV), cel mai amplu proiect din întreaga Regiune de Nord-Est care se doreşte finanţat prin PNRR, nu se va încadra deoarece depăşeşte suma precizată de MS, fiind estimat, la acest moment, la peste 300 milioane Euro”, a explicat preşedintele PMP Iaşi, Petru Movilă.

Liderul PMP susţine faptul că, aşa cum sunt astăzi publicate, în dezbatere publică, criteriile de selecţie pentru spitalele care urmează a fi construite sau dotate avantajează doar investiţiile care nu sunt în marile centre universitare, deşi aici sunt cei mai mulţi medici specialişti, experţi în domeniul medical.

„Din punctul meu de vedere, după analiza criteriilor şi punctajelor, este clar că marile centre universitare vor avea probleme serioase în a reuşi să modernizeze sau să construiască spitale din PNRR. Unităţile medicale amplasate în București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș, vor primi doar un singur punct. Toate celelalte, 5 puncte. Aberant, în condiţiile în care marile centre universitare au nevoie de cele mai ample investiţii şi să nu uităm că aici caută ajutor şi cei mai mulţi pacienţi. Centrele universitare concentrează cei mai buni medici din sistemul de sănătate. IBCV, de exemplu, la Iaşi, ca proiect integral, construcţie şi dotare, nu este eligibil din cauza costului total, deşi un spital în Iaşi reprezintă o şansă la viaţă pentru peste 3,7 milioane de locuitori, din întreaga regiune de Nord-Est”, a explicat Petru Movilă, preşedinte executiv PMP.

Totodată, conform criteriilor actuale citate, în realitate, nu vor fi finanţate decât cinci patologii, respectiv Cardiologie și chirurgie cardiovasculară, Oncologie, Pediatrie / Neonatologie, Boli infecțioase si Psihiatrie. Toate celelalte patologii au 0 puncte.

„Din punctul meu de vedere este o decizie pur politică în spate şi este una destul de simplă: vor să finanţeze cât mai multe unităţi medicale în oraşe cât mai mici, unde, de cele mai multe ori nu este asigurată nici resursa umană necesară pentru ca acestea să funcţioneze corect. De aceea fac un apel public, atât către Ministerul Sănătăţii cât şi către PSD şi PNL, să reanalizeze aceste criterii şi să lase marilor oraşe şansa de a face investiţiile de care este atâta nevoie”, a conchis liderul local al PMP Iaşi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”