De ce a devenit Omicron BA.5 o amenințare pentru omenire și cum ne afectează noua variantă de Covid „Centaurus”

De ce a devenit Omicron BA.5 o amenințare pentru omenire și cum ne afectează noua variantă de Covid „Centaurus”
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 18/07/2022, 17:08

Noua variantă Omicron, BA.5. are trei mutații cheie ale proteinei sale, care o fac mai contagioasă și mai infecțioasă. Astfel, în mai puțin de două luni, BA.5 a depășit celelalte variante și a devenit cauza dominantă a Covid-19 în Statele Unite. Săptămâna trecută, această subvariantă a provocat aproape două din trei noi infecții cu Covid-19.

Studiile de laborator ale anticorpilor din sângele persoanelor care au fost vaccinate sau recuperate în urma infecțiilor recente cu Covid-19 au arătat cât de rezistentă este noua variantă BA.5.

În acest sens, oamenii care au avut recent Covid pot fi din nou vulnerabili în fața SARS-CoV-2.

BA.4 sau BA.5, mai transmisibile și mai puternice

„Nu avem informații despre severitatea clinică a BA.4 și BA.5 în comparație cu celelalte subvariante ale noastre Omicron. Dar știm că este mai transmisibil și atacă mai puternic sistemul imunitar. Persoanele cu infecție anterioară, chiar și cu BA.1 și BA.2, sunt probabil încă expuse riscului de BA.4 sau BA.5”, a spus directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control/CDC), dr. Rochelle Walensky, la un briefing susținut, marți, la Casa Albă.

Pe măsură ce americanii au trecut la teste mai rapide la domiciliu, numărul oficial de cazuri – în prezent de aproximativ 110.000 de noi infecții pe zi – reprezintă doar o parte din adevăratul impact al bolii.

„Estimăm că la fiecare caz raportat există 7 neraportate”, a scris într-un e-mail Ali Mokdad, profesor de științe ale sănătății la Universitatea din Washington.

Mai mult, unii experți cred că valul ar putea fi de până la 10 ori mai mare decât ceea ce se raportează acum.

„Sunt probabil aproape un milion de cazuri noi pe zi. Acesta este valul complet BA.5 pe care îl trăim în această vară. De fapt, arată mai rău în statele din sud, la fel ca în 2020, la fel ca în 2021”, a declarat Dr. Peter Hotez , decanul Școlii Naționale de Medicină din Houston, luni, la CNN.

Chiar dacă vaccinurile și tratamentele au redus semnificativ riscul de deces din cauza Covid-19, totuși, zilnic, aproximativ 300 până la 350 de oameni mor din cauza Covid-19.

„Este inacceptabil. Este prea mare acest număr”, a declarat dr. Ashish Jha, coordonatorul echipei de răspuns la Covid-19 de la Casa Albă, la briefingul de marți.

De asemenea, cazurile zilnice de spitalizare sunt în creștere, în SUA, unde proporția de pacienți care au nevoie de terapie intensivă a crescut cu aproximativ 23% în ultimele două săptămâni.

Alte țări se care se confruntă cu varianta BA.5

„Sunt îngrijorat că infectările de Covid-19 continuă să crească, punând și mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate și a angajaților din sănătate. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendința de creștere a numărului de decese”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a precizat că pandemia „nu este nici pe departe încheiată”.

Un studiu recent a arătat că problemele noi de sănătate sunt mai numeroase sau au risc mai mare de apariție la persoanele care s-au reinfectat cu Covid-19.

Virusul încă se răspândește puternic și aduce noi mutații, mult mai rapid decât se pot îmbunătăți vaccinurile pentru a le face față.

Medicul  Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, le-a recomandat – marți – americanilor să folosească toate instrumentele disponibile pentru a opri răspândirea virusului, inclusiv masca, buna ventilare a spațiilor și distanțarea socială.

„Trebuie să menținem nivelurile de virus la cel mai scăzut nivel posibil, iar aceasta este cea mai bună apărare a noastră. Dacă un virus nu se răspândește, sunt mai puine șanse de a apărea noi variante”, a spus Fauci într-un briefing de presă.

„Centaurus”, noua variantă Covid, despre care experții spun că este „viitorul pericol”

În acest timp, o altă subvariantă a Omicron – BA.2.75 – a fost detectată în aproximativ 10 țări, inclusiv în Statele Unite, și pare să se extindă rapid în India.

BA.2.75 are nouă modificări în regiunea sa de vârf care îl deosebesc de BA.2 și aproximativ 11 modificări în comparație cu BA.5, conform lui Tom Peacock, virusolog la Imperial College London.

Încă nu se știe cum poate concura BA.2.75 cu BA.5 sau dacă provoacă boli mai severe, dar experții spun că are toate semnele distinctive ale unei variante care ar putea deveni globală.

„S-a răspândit deja în multe țări diferite, așa că știm că are putere să reziste”, a spus Shishi Luo, director de bioinformatică și boli infecțioase pentru Helix Labs.

Pe baza a ceea ce se știe până în prezent, se așteaptă ca această subvariantă să aducă un nou val de Covid-19 în SUA, la toamnă.

În acest context, oficialii americani din domeniul sănătății au îndemnat oamenii, în special pe cei peste 50 de ani, care nu s-au vaccinat încă anti-Covid, să o facă: „Dacă nu v-ati vaccinat anul acesta, mergeți să o faceți acum. V-ar putea salva viața”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu