Coreea de Nord ar putea trimite muncitori în două teritorii controlate de ruși din estul Ucrainei, a declarat ambasadorul Rusiei la Phenian. Mișcarea ar reprezenta o provocare pentru sancțiunile internaționale împotriva programului de arme nucleare ale Phenianului.
Potrivit presei de la Seul, ambasadorul rus Alexander Matsegora a spus că există „o mulțime de oportunități” de cooperare economică între Coreea de Nord și republicile autoproclamate din regiunea Donbas, în ciuda sancțiunilor ONU. Iar lucrătorii nord-coreeni ar putea ajuta la reconstruirea infrastructurii distruse de război în republicile populare autoproclamate din Donețk și Luhansk, a mai spus el, conform The Guardian.
El a declarat într-un interviu pentru ziarul rus Izvestia: „Constructorii coreeni înalt calificați și harnici, capabili să lucreze în cele mai dificile condiții, ne pot ajuta să ne refacem instalațiile sociale, de infrastructură și industriale”.
Comentariile sale vin la câteva zile după ce Coreea de Nord a devenit una dintre puținele țări care au recunoscut cele două teritorii, acuzând guvernul ucrainean că face parte din atitudinea „ostilă” a Washingtonului față de Phenian.
Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat: „Ucraina nu are dreptul să ridice probleme sau să conteste exercitarea legitimă a suveranității noastre după ce a comis un act care este o lipsă gravă de corectitudine și dreptate între națiuni, alăturându-se activ la politica ostilă injustă și ilegală a SUA în trecut”.
în urma acestui fapt, Ucraina a decis să întrerupă relațiile diplomatice cu Coreea de Nord și a acuzat-o că subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat că apelul Rusiei către Coreea de Nord pentru sprijin a arătat că Moscova „nu mai are aliați în lume, cu excepția țărilor care depind de ea financiar și politic”.
Ucraina și-a suspendat deja contactul politic și economic cu Coreea de Nord, ca parte a sancțiunilor conduse de ONU, menite să facă presiuni asupra Phenianului să-și demonteze programele nucleare și de rachete balistice.
Coreea de Nord a făcut rost de valută străină atât de necesară, trimițându-și cetățenii să lucreze în străinătate. Conform sancțiunilor ONU, aceștia ar fi fost repatriați până la sfârșitul anului 2019, dar un număr semnificativ de muncitori nord-coreeni au continuat să lucreze în Rusia și China, precum și în Laos și Vietnam, după depășirea termenului limită.
Acest lucru ar contraveni unei interdicții ONU, impusă la sfârșitul anului 2017, privind achiziționarea de mașini industriale, echipamente electronice și alte articole de către Coreea de Nord.
Matsegora a recunoscut că sancțiunile ar putea zădărnici încercările de a stabili o legătură comercială între republici și Coreea de Nord, dar a spus că legăturile economice sunt „absolut justificate”, potrivit NK News.