OMS recomandă cel puțin purtarea măștii, după creșterea numărului de cazuri de COVID-19. „Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte”

OMS recomandă cel puțin purtarea măștii, după creșterea numărului de cazuri de COVID-19. „Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte”
Sursa - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 19/07/2022, 17:02

Numărul de infectări cu subvariantele Omicron ale COVID-19 este în creștere în toată Europa, în România fiind marți anunțat un număr dublu față de ziua anterioară, ajungând la peste 7.600 de cazuri noi. În contextul noului val de infectări în Europa, ţările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reinstituie măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita măsuri mai stricte odată cu apropierea sezoanelor de toamnă şi iarnă, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a îndemnat statele de pe continent, într-un interviu acordat agenţiei Reuters,  să acţioneze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condiţiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândeşte intens.

Noua variantă Omicron, BA.5. are trei mutații cheie ale proteinei sale, care o fac mai contagioasă și mai infecțioasă. Astfel, în mai puțin de două luni, BA.5 a depășit celelalte variante și a devenit cauza dominantă a Covid-19 în Statele Unite.

Argumentele OMS

„Avem o creştere a numărului cazurilor (…), într-o societate care funcţionează aproape la fel ca înainte’” de pandemie, a remarcat responsabilul OMS, care a insistat că este nevoie de purtarea măştii, de aerisirea spaţiilor închise şi de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă, relatează Agerpres.

Potrivit lui Hans Kluge, aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte. „Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat el. „Acum este suficient de clar că ne aflăm într-o situaţie similară celei de vara trecută”, cu singura diferenţă că varianta Omicron este cea dominantă, a menţionat acelaşi responsabil al OMS într-un comunicat citat de agenţia EFE.

„Odată cu creşterea numărului cazurilor vedem şi o creştere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească şi mai mult în lunile de toamnă şi iarnă, după ce şcolile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanţe şi odată cu venirea iernii interacţiunea socială se va muta în spaţii închise”, anticipează Hans Kluge, insistând din nou asupra reintroducerii măştii în transportul public şi în spaţiile închise şi administrării celei de-a doua doze de vaccin booster.

Potrivit sursei citate, aproape trei milioane de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, circa jumătate din cele înregistrate la nivel mondial. În acelaşi interval de timp spitalizările s-au dublat şi aproape 3.000 de oameni au murit în urma COVID-19.

Număr-record de infecții în România

În România, peste 7.600 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cifra fiind dublă față de ziua anterioară, când au fost anunțate 3.288 de cazuri noi, cel mai mare număr de infectări din ultimele cinci luni, potrivit Ministerului Sănătății. În aceeași zi a anului trecut, 19 iulie 2021, erau 46 de cazuri noi, conform platfomei datelazi.ro.

În plus, în unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 2.204 cu 72 mai multe faţă de ziua anterioară, iar la ATI sunt internate 136 persoane, cu 21 mai multe faţă de ziua anterioară. Dintre cei 136 pacienţi internaţi la ATI, 114 sunt nevaccinaţi.

În intervalul 18.07.2022 (10:00) – 19.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 9 decese ( 8 barbaţi şi 1 femeie), fără decese raportate anterior intervalului de referinţă.

Până marți, 19 iulie, în România 65.824 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri