Vești extraordinare pentru persoanele care suferă de paralizie. Primul implant al unui cip neuronal a fost implantat în creierul uman

Vești extraordinare pentru persoanele care suferă de paralizie. Primul implant al unui cip neuronal a fost implantat în creierul uman
sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/07/2022, 19:23
Actualizat: 22/07/2022, 20:09

Startup-ul Synchron, o companie endovasculară de interfață creier-computer (BCI), a anunțat astăzi primul implant uman al unui neurocip din Statele Unite. Beneficiarul este o persoană care suferă de o paralizie severă. De acum persoana care posedă un astfel de cip poate să discute pe internet cu familia, să facă achiziții online și să îndeplinească alte sarcini care erau imposibil de realizat până atunci.

Procedura a fost efectuată la Mount Sinai West din New York, condusă de cercetătorul clinic Shahram Majidi, MD, profesor asistent de neurochirurgie, neurologie și radiologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai. Procedura a fost efectuată în sala de angiografie cu o abordare endovasculară minim invazivă. Departamentul de Reabilitare și Performanță Umană de la Mount Sinai a ajutat la coordonarea procedurii.

Studiul COMMAND va evalua siguranța și eficacitatea platformei tehnologice BCI motorii a companiei, inclusiv Stentrode™, la pacienții cu paralizie severă, cu scopul de a permite pacientului să controleze dispozitivele digitale fără mâini. Rezultatele studiului includ utilizarea datelor cerebrale pentru a controla dispozitivele digitale și obținerea de îmbunătățiri în ceea ce privește independența funcțională.

„Aceasta este o piatră de hotar incredibil de interesantă pentru acest domeniu, din cauza implicațiilor și a potențialului uriaș”, a declarat Shahram Majidi, MD, chirurgul neurointervențional care a efectuat procedura și profesor asistent de neurochirurgie, neurologie și radiologie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai. „Procedura de implantare a decurs extrem de bine, iar pacientul a putut pleca acasă la 48 de ore după operație”.

„Suntem mai mult decât încântați să lucrăm cu pacientul nostru, îndrumându-l prin procesul de instruire pe măsură ce învață să folosească acest dispozitiv pentru a trăi mai independent și, cel mai important, pentru a comunica cu familia și prietenii”, a declarat David Putrino, director al Rehabilitation Innovation pentru Mount Sinai Health System și cercetător principal al studiului COMMAND.

„Primul implant la om al unui BCI endovascular în SUA este o etapă clinică majoră care deschide noi posibilități pentru pacienții cu paralizie”, a declarat Tom Oxley, MD, PhD, CEO și fondator al Synchron. „Tehnologia noastră se adresează milioanelor de oameni care și-au pierdut capacitatea de a-și folosi mâinile pentru a controla dispozitivele digitale. Suntem încântați să avansăm pe piață o soluție BCI scalabilă, care are potențialul de a transforma atât de multe vieți.”

Cum se implantează cipul

Stentrodul este implantat în interiorul cortexului motor al creierului prin vena jugulară în cadrul unei proceduri endovasculare minim-invazive. Odată implantat, acesta detectează și transmite fără fir intenția motorie folosind un limbaj digital brevetat pentru a permite pacienților cu paralizie severă să controleze dispozitivele personale cu ajutorul unui „point-and-click” fără mâini. Studiul va evalua impactul asupra sarcinilor zilnice, cum ar fi trimiterea de mesaje text, trimiterea de e-mailuri, efectuarea de cumpărături online și accesarea serviciilor de telesănătate, precum și asupra capacității de a trăi independent. FDA a acordat desemnarea Breakthrough Device pentru Synchron în august 2020.

Synchron va continua să avanseze înscrierea în studiul COMMAND, fiind primul studiu clinic aprobat de FDA în industrie pentru un BCI implantat permanent în SUA. Rezultatele recente privind siguranța pe termen lung au demonstrat că această tehnologie este sigură la patru pacienți până la 12 luni în cadrul studiului SWITCH al Synchron din Australia, așa cum a fost raportat la Conferința Academiei Americane de Neurologie din 2022, potrivit Antena 3.

Synchron, o companie de interfețe cerebrale endovasculare, este lider în tehnologia interfețelor neuronale implantabile. Compania, aflată în stadiu clinic, dezvoltă o neuroproteză pentru tratamentul paraliziei și prima terapie de neuromodulare implantabilă endovasculară. Aplicațiile viitoare includ potențialul de a diagnostica și trata afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv boala Parkinson, epilepsia, depresia și hipertensiunea.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”