Pe drumurile naționale din 15 județe sunt resticții de circulație, din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate și recomandările polițiștilor

Pe drumurile naționale din 15 județe sunt resticții de circulație, din cauza caniculei. Ce zone sunt vizate și recomandările polițiștilor
Sursa foto: Alexandra Pandrea - caracter ilustrativ
Publicat: 24/07/2022, 09:07
Actualizat: 24/07/2022, 15:32

Autoritățile impun și duminică, la fel ca și sâmbătă, restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe mai multe drumuri naționale din 15 județe – față de zece județe cu zi înainte – afectate de codul portocaliu de caniculă, potrivit Centrului Infotrafic al Poliției Române.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că în contextul avertizării meteorologice Cod Portocaliu, care vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, astăzi, în intervalul orar 10.00 – 20.00, vor fi instituite restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe întreaga rețea de drumuri naționale din județele Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș și Vâlcea.

Potrivit sursei citate, fac excepție: transporturile de persoane, transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehiculele care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturi funerare, transporturi poştale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi de distribuţie de carburanţi, transporturi de mărfuri sub temperatura controlată, transporturi de tractări vehicule avariate, pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturi apă îmbuteliată, transporturi produse provenite din exploatări agricole şi transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Recomandări pentru reducerea riscului rutier

Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române a transmis o serie ce recomandări conducătorilor de autovehicule sfătuindu-i să conducă prudent în condiții de temperaturi extreme.

  • Verificaţi presiunea pneurilor înainte de a porni la drum.

În după-amiezile călduroase de vară, când temperatura asfaltului este ridicată, cauciucurile devin maleabile. O presiune prea mare poate provoca explozia pneurilor, iar prea scăzută poate permite desprinderea acestora de pe jante, mai ales pe timpul frânării sau în curbe.

Nu folosiţi pneuri uzate sau care prezintă crăpături (aşa-numitele cauciucuri  „coapte”). Un cauciuc este considerat uzat atunci când talonul măsoară mai puţin de 2 mm.

  • Păstraţi o distanţă corespunzătoare în mers faţă de autovehiculul care circulă în faţă, pentru a opri la timp în cazul în care acesta frânează brusc. Distanţa trebuie să fie mărită pe măsură ce viteza de deplasare creşte. Ca regulă generală, distanţa în mers trebuie să fie de minimum 2 secunde faţă de autovehiculul din faţă.
  • Când încheiaţi o coloană de autovehicule iar aceasta încetineşte sau opreşte brusc, puneţi în funcţiune luminile de avarie. Acestea au rolul de a-i atenţiona pe conducătorii autovehiculelor care se apropie din spate să frâneze din timp.

Ţineţi cont de faptul că, de regulă, cele mai multe coliziuni în lanţ se produc în zonele unde viteza de deplasare a autovehiculelor scade, cum ar fi nodurile rutiere, staţiile de taxare sau punctele în care autostrăzile se termină brusc.

În plus, riscul unor coliziuni în lanţ este determinat şi de alţi factori, cum ar fi vizibilitatea redusă în cazul incendiilor de vegetaţie sau în condiţii de ceaţă, asfalt umed pe timp ploios sau „neted”, cu compoziţie necorespunzătoare, reacţia întârziată a unor şoferi.

  • Oboseala la volan apare mai ales pe vreme caniculară, când, din cauza căldurii sau a disconfortului creat de aparatele de aer condiționat, conducătorii auto se odihnesc mai puțin. În plus, pe perioada vacanței, conducătorii auto parcurg distanțe mari.

Recomandat este ca la primele semne de oboseală (moleşeală, clipire frecventă), cel de la volan să oprească într-o parcare şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţii de conducere.

Informații în timp real despre restricțiile de trafic determinate de evenimente rutiere pot fi accesate de pe siteului oficial – www.politiaromana.ro – secțiunea INFOTRAFIC.

Județele aflate sub Cod portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu ce vizează un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, duminică, în 16 județe din sudul țării, cu temperaturi maxime ce pot ajunge la 41 de grade.

Duminică, în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Sunt sub avertizare Cod portocaliu județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța, potrivit ANM.

Potrivit meteorologilor, în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, începând de după-amiază, vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torenţiale.

De marți, valul de căldură se va extinde în aproape toată țara

În ariile nordice alte județelor menționte și alte patru – Caraș-Severin, Vrancea, Galași și Tulcea – este în vigoare un cod galben.

ANM precizează că pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

În plus, de marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?