Andrei Baciu explică de ce sunt tot mai multe cazuri de reinfectări: „Subvarianta BA.5 a Omicron vine cu un element de noutate” / Ce spune despre un nou lockdown

Andrei Baciu explică de ce sunt tot mai multe cazuri de reinfectări: „Subvarianta BA.5 a Omicron vine cu un element de noutate” / Ce spune despre un nou lockdown
Andrei Baciu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății
Publicat: 25/07/2022, 09:38

Autoritățile dau asigurări că nu va mai exista un lockdown, deși subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă și are, în plus, un element de noutate, a explicat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări – n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge – cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown”, a spus secretarul de stat.

Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ

De ce sunt tot mai multe cazuri de reinfectări?

„Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat. Vorbim cam de același tablou clinic, vorbim cam de aceleași persoane aflate la risc”, a precizat Andrei Baciu.

„Un singur element este nou, faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi. Deci, asta este o chestiune nouă, care a apărut în ultimele luni, senzația că am dobândit o imunitate, dar faptul că ne-am îmbolnăvit acum câteva luni de zile și avem o protecție (nu mai e o garanție) – într-adevăr, avem o protecție, însă aceasta este mai mică decât protecția pe care o câștigam prin trecerea prin boală în trecut, cu alte variante” ale coronavirusului, a explicat secretarul de stat.

Conform sursei citate, sunt două scenarii.

„Unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu – să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”, a punctat Andrei Baciu.

„Nu ne gândim la restricții, avem doar recomandări”

„Nu ne gândim la restricții în momentul de față, în momentul de față avem doar recomandări, recomandările clasice”, a dat asigurări secretarul de stat.

Purtarea măștii în spații aglomerate este recomandarea pe care o fac autoritățile,  spune Andrei Baciu.

„Mulți dintre noi ne dorim să călătorim și mergem, spre exemplu, în Franța, unde s-a ajuns și la 200.000 de cazuri pe zi, o cifră extrem, extrem de mare. Ce înseamnă lucrul ăsta pentru mine, individual? Înseamnă că sunt șanse foarte mari ca eu să mă întâlnesc cu cineva care mâine sau poimâine va deveni diagnosticat pozitiv și care astăzi este contagios și care mă poate infecta și pe mine – fără să vrea, bineînțeles, nici nu știe lucrul ăsta. Cum se poate întâmpla? Spre exemplu, aterizez pe un aeroport din Franța sau în orice altă țară cu un număr mare de cazuri, iau un autobuz până în oraș, sunt în avion, sunt într-un autobuz, în oraș, plin cu oameni.

Cu cât sunt mai multe cazuri în respectiva regiune, cu atât este mai probabil ca cineva să fie infectat. Printre acei cineva pot să fiu chiar eu. Și atunci ce fac? Atunci când văd situații cu zone de risc crescut pentru mine, individual, e foarte simplu: mă protejez. Protecția știm cum o facem. Indiferent de varianta de virus, nu s-a schimbat modalitatea de transmitere și deci nu se schimbă modalitatea de protecție: masca rămâne foarte importantă. Și eu îmi pun mască, nu știu, dacă mă urc într-un lift și sunt foarte multe persoane. Și mai e ceva important: când te duci în orice țară ca turist, te întâlnești cu oameni cu care în mod normal nu te întâlnești. Riscul acesta este un risc epidemiologic suplimentar, dar nu trebuie privit nici ca o mare tragedie. Ceea ce pot să fac este o simplă protecție”, a arătat Andrei Baciu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul