VIDEO | Primăria Capitalei, un palat rezistent la cutremur (DOCUMENTAR)

Publicat: 26/07/2022, 19:00

Palatul Ministerului Lucrărilor Publice, actuala clădire a Primăriei Capitalei, a fost construită între anii 1906 – 1910 după planurile arhitectului Petre Antonescu, pe terenul situat vis-a-vis de Grădina Cișmigiu.

Construcția a fost realizată de Elie Radu, care a făcut fundația cu un radier general din beton armat de un metru grosime și a realizat planșee de beton armat. În 1910, în clădire a fost instalat Ministerul Lucrărilor Publice.

În timpul ocupației germane din 1916-1918, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice a fost rechiziționat și transformat în Comandatura Generală Germană.

La începutul secolului al XX-lea, Primăria avea sediul în casa „Hagi Moscu” din centrul orașului. În timpul primarului Dimitrie Dobrescu, între anii 1911 – 1912, imobilul a fost demolat și astfel s-a organizat un concurs de proiecte pentru a construi o altă clădire în care să funcționeze Primăria.

Câștigător a fost Petre Antonescu, care a creat o clădire monumentală cu un turn pe axul central. Proiectul nu s-a realizat, din cauza Primului Război Mondial și abia în anii ’20 s-a readus în dicuție construcția Palatului.

Comisia care a fost aleasă să se ocupe de noul plan al Palatului a venit inițial cu cererea ca turnul viitoarei construcții să cadă pe axul străzii Edgar Quinet. Cel câștigător, însă avea turnul în partea opusă.

După Primul Război Mondial, titulatura instituției găzduite în clădire a devenit Ministerul Lucrărilor Publice și al Comunicațiilor. Clădirea a adăpostit Ministerul Lucrărilor Publice și al Comunicațiilor, până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când edificiul, avariat în urma bombardamentelor, a fost reconstruit și lărgit tot sub îndrumarea lui Petre Antonescu.

În anul 1935, a fost lansat al treilea concurs de proiecte pentru Palatul Primăriei Bucureștilor, iar câștigător a fost ales proiectul realizat de Petre Antonescu. După aproape un sfert de secol, opțiunile arhitectului s-au schimbat și prefera o fațadă sobră, în trei volume, unite prin ganguri care să permită trecerea autovehiculelor.

Cursul istoriei nu a permis, însă realizarea acestui proiect. Abdicarea lui Carol al II-lea a însemnat oprirea unei părți a proiectelor sale urbanistice care urmăreau sa remodeleze Capitală. Intrarea României în război a schimbat total planurile autorităților.

În 1948, Petre Antonescu a renovat clădirea Ministerului Lucrărilor Publice, i-a adăugat încă un etaj și astfel în clădire s-a instalat Primăria Generală, devenită în următorii ani Sfatul Popular al Capitalei. Clădirea a mai fost, o perioadă, şi sediu al Ministerului Construcţiilor.

Până în 2010, clădirea a găzduit sediul Primăriei Municipiului București. Din 2011 a fost începută renovarea clădirii, motiv pentru care instituția primăriei s-a mutat, provizoriu, într-o clădire pe Splaiul Independenței și a plătit o chirie 300 de mii de euro pe lună, însumând peste 20 de milioane de euro în cei șase ani cât a durat renovarea. În decembrie 2016, primăria a revenit în vechiul sediu, a cărui renovare a costat 28 de milioane de euro.

În cadrul lucrărilor de consolidare s-a utilizat o metodă de excepție, de izolare antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibrațiile terenului și introducerea izolatorilor antiseismici, aceeași metodă fiind utilizată și la consolidarea Arcului de Triumf din București.

Construcţia, în formă de careu, are faţada dominată de corpul central unde se află intrarea principală, un hol mare şi scara de onoare. Plastica arhitecturală a clădirii este caracterizată prin utilizarea unor elemente şi forme specifice vechii arhitecturi româneşti cărora Petre Antonescu le-a dat o interpretare proprie.

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar