Prima pagină » Știri externe » Ungaria protestează vehement în urma acordul convenit de statele UE privind reducerea consumului de gaze: „O propunere dăunătoare care ignoră complet interesele naţionale”

Ungaria protestează vehement în urma acordul convenit de statele UE privind reducerea consumului de gaze: „O propunere dăunătoare care ignoră complet interesele naţionale”

Ungaria protestează vehement în urma acordul convenit de statele UE privind reducerea consumului de gaze: „O propunere dăunătoare care ignoră complet interesele naţionale”

Ungaria a calificat drept „inaplicabil și dăunător” acordul prin care statele Uniunii Europene au convenit marţi asupra unei reduceri cu 15% a consumului lor de gaz natural.

Ministrul ungar de externe spune că o astfel de măsură „ignoră complet interesele naţionale”

„Este o propunere nejustificabilă, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare care ignoră complet interesele naţionale”, a declarat presei ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

„Le va explica ungurilor cineva de la Bruxelles că în Ungaria există gaz pe care gospodăriile şi companiile nu-l pot folosi? Este o inepţie”, a adăugat oficialul ungar.

El a vorbit şi despre „baza juridică îndoielnică” a acestui acord, motivând că securitatea aprovizionării energetice ţine de „responsabilitatea guvernelor naţional” ale statelor UE.

Ungaria, singura țară UE care a votat împotriva acordului

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns marți la un acord cu privire la reducerea consumului de gaze naturale cu 15% față de media ultimilor cinci ani până în martie 2023.

Decizia a fost luată în urma unei reuniuni a miniștrilor Energiei din țările membre.

De asemenea, a fost introdusă și posibilitatea declarării unei „alerte la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie, potrivit Agerpres.

Scopul reducerii cererii de gaz este de a face stocuri înainte de iarnă, dar și ca statele să fie pregătite în cazul unor eventuale întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, „care folosește continuu sursele de energie ca armă”, se arată într-un comunicat pe site-ul Comisiei Europene.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și