VIDEO | Moscheea de la Pieptănari, primul lăcaș de cult musulman din București (DOCUMENTAR)

Publicat: 28/07/2022, 21:30

Moscheea de la Pieptănari sau Geamia „Carol – Hunchiar” se află în București, în zona Eroii Revoluției – fosta Piață Pieptănari, nu departe de Cimitirul Șerban Vodă – Bellu. Inițial, Moscheea a fost construită în Parcul Carol I, însă în timpul comunismului a fost demolată și reconstruită în această zonă.

Povestea primului lăcaș de cult musulman din București începe în primii ani ai secolului XX. Între anii 1900 – 1906, din inițiativa lui Ion Lahovari, ministrul domeniilor în Guvernul George Gr. Cantacuzino, pe Dealul Filaretului s-a realizat Expoziția Generală Română, cu prilejul celor 40 de ani de domnie glorioasă a Majestății Sale Regele Carol I. La eveniment au fost invitați mulți români din toate zonele țării, chiar și din zonele aflate sub ocupație habsburgică, altele sub ocupație rusă.

Musulmanii de se pot ruga și acum în moschee

Pentru expoziție s-a ales Dealul Filaretului pentru că locul a fost amenajat de arhitectul francez Edouard Redont. În doar câteva luni, pe acest loc a fost construit un adevărat oraș. Astfel, atunci au apărul Parcul Carol, Arenele Romane, Palatul Artelor, Turnul lui Țepeș, dar și o moschee. Moscheea a fost reconstruită, iar oamenii se pot ruga și în prezent în acest lăcaș de cult.

Regele Carol I dorea să reliefeze libertatea cultelor în România și prețuirea sa pentru comunitatea musulmană din București, astfel că a hotărât ca pe una dintre insulele lacului să se construiască o moschee. Aceasta a fost prima moschee edificată în București. Ea nu a fost construită de musulmani, ci de autoritățile române, după ordinele regelui Carol I. Moscheea servea în primul rând reprezentanților diplomatici ai Imperiului Otoman la București, după recunoașterea independenței de stat a României.

Denumită Hunchiar – Regele Carol I, moscheea înconjurată de ape chema musulmanii din București la rugăciune. Locașul de cult, cu altarul îndreptat spre Mecca, devenea neîncăpător la slujbele religioase, astfel că erau nevoiți de multe ori să le oficieze și în curtea geamiei. În plus, locația era potrivită pentru moschee, pentru că așa cum spune tradiția, musulmanii pot intra înăuntrul acesteia doar după ce se spală pe picioare și își lasă încălțămintea la intrare. Așadar, apa lacului din Parcul Carol era mai mult decât folositoare.

Până în anul 1989, musulmanii din București au avut un singur lăcaș de cult, acela fiind chiar Moscheea situată în Parcul I. Însă, cu timpul, aceasta a fost mutată în zona Pieptănari, pe strada Constantin Mănescu, acolo unde se află și în prezent. La aceeași adresă se află oficial și sediul administrativ al Comunității Musulmane din București – ca parte componentă a Cultului Musulman din România.

Mutată din cauza mausoleului

Moscheea a fost demolată din Parcul Carol pentru că în anii comunismului, în acest loc s-a decis construirea unui grandios mausoleu: Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism. Mai exact, în anul 1959, Gheorghe Gheorghiu-Dej a ordonat ca moscheea regelui Carol I să fie dărâmată pentru că nu arăta bine lângă mausoleul care urma să fie ridicat pe platoul din Parcul Carol.

Cu toate acestea, un an mai târziu, la aproximativ un kilometru distanță față de vechiul amplasament, moscheea a fost reconstruită la Pieptănari, pe Strada Constantin Mănescu, ascunsă între blocuri. La reconstruire s-a încercat mărirea lăcașului cu 32 de centimetri, însă arhitecții au impus respectarea dimensiunilor inițiale.

Mult mai târziu, în anul 1993, problema spațiului a fost rezolvată și asta pentru că s-a construit, alături de geamie, o sală de rugăciune din lemn.

Ulterior, în diferite puncte ale Capitalei s-au construit și alte moschei. Primul lăcaș de cult înălțat de musulmanii din București de această dată a fost Moscheea Ar-Rahman din Crângași. Moscheea a fost ridicată în anul 1994.

Moscheea de la Pieptănari este deschisă zilnic și astăzi, credincioşilor musulmani pentru rugăciunea de prânz şi la toate orele de rugăciune în zilele de sărbătoare. Și cei care nu sunt de această religie pot vizita geamia zilnic, în cursul săptămânii, de la ora 9 până după-amiază.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...