Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că a demarat o nouă etapă care ar urma să se finalizeze cu selecția echipelor manageriale profesioniste pentru conducerea a cinci companii coordonate de instituție.
„Intrăm în linie dreaptă cu selecția echipelor manageriale profesioniste care vor conduce Companiile coordonate de Ministerul Transporturilor! Este momentul ca aceste instituții să își crească eficiența. Dezvoltarea economiei românești depinde inclusiv de performanțele lor”, a scris ministrul Transporturilor, sâmbătă, pe contul de Facebook.
În videoclipul atașat, oficialul a precizat că a dat Ordin ca membrii Consiliilor de Administraţie din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Compania Naţională de Investiţii Rutiere, Metrorex, CFR Infrastructură şi CFR Călători să-şi depună documentele necesare în termen de 30 de zile, fiind bornă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie selectaţi toţi membrii CA până la finele anului.
„Am dat ordin să intre în cele 30 de zile în care membrii Consiliilor de Administraţie trebuie să-şi depună toate documentele necesare pentru cinci companii: CNAIR, CNIR, Metrorex, CFR Infrastructură şi CFR Călători. Sunt primele cinci companii care au bornă în PNRR şi e bornă până la sfârşitul anului să selectăm toţi membrii Consiliilor de Administraţie. Şi nu mă opresc la cele cinci. În afară de aceste cinci este stabilit calendar pentru toate companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, inclusiv pentru Portul Constanţa”, a spus ministrul în postarea de pe reţeaua de socializare.
În ceea ce privește compania de transport în comun din subteran, în ultima perioadă s-au înregistrat întârzieri mari la metrou, din cauza problemelor cu care se confruntă Metrorex în ceea ce privește mentenanța trenurilor. Creșterea intervalului de succedare a trenurilor este pusă de către companie pe seama întârzierilor de plată către Alstom, cei care asigură mentenanța ramelor de metrou.
De luni 11 iulie, pe cele cinci magistrale circulă doar 34 de trenuri de metrou, la intervale de câte 10 minute, iar Metrorex lua în calcul și o posibilă înrăutățire a situației, care să ducă la retragerea din circulație a unui număr și mai mare de trenuri de metrou. Dacă se ajunge la această situație, călătorii vor fi anunțați în stații că se pot produce aglomerări.
Metrorex are în exploatare 82 de trenuri. Potrivit datelor oficiale, parcul Metrorex în exploatarei include 44 trenuri tip Bombardier, 15 trenuri tip IVA și 23 trenuri CAF.