Mateusz Morawiecki, omologul polonez a lui Viktor Orban, i-a dat o replică premierului din Ungaria, susținând că „Polonia și Ungaria s-au despărțit”. El a negat că Polonia ia parte la războiul din Ucraina, afirmând că țara sa face doar eforturi pentru a-i ajuta pe ucraineni „să supraviețuiască atacului brutal al Rusiei” și „să-și păstreze integritatea teritorială”, scrie publicația tvn24.pl.
„Vrem ca Ucraina să supraviețuiască și să își păstreze integritatea teritorială, suveranitatea. Cred că acest lucru se va întâmpla”, a declarat premierul polonez.
Premierul polonez a fost întrebat vineri, la o întâlnire cu fermierii, dacă este de acord cu declarațiile omologului său ungar Viktor Orban, care a spus că războiul din Ucraina a zdruncinat cooperarea polono-ungară, care este o axă a Grupului de la Vișegrad. potrivit g4media.ro.
Orban mai spusese că, deși ambele țări au aceleași obiective, ungurii priveau conflictul din Ucraina ca pe un război între două națiuni slave, în timp ce – în opinia sa – polonezii „parcă ar fi parte din luptă”.
Șeful guvernului polonez a comentat că „Polonia nu ia nicio parte în războiul din Ucraina”. „Războiul este purtat de ucraineni”, a adăugat el.
„Lupta eroică a ucrainenilor este susținută de arme – în principal americane, dar și britanice, poloneze și din multe alte locuri – practic din toată Europa, al căror scop este de a-i ajuta (pe ucraineni – n.r.) în apărarea suveranității (lor – n.r.)”, a spus el.
Morawiecki a explicat că, prin acțiunile sale, Polonia încearcă doar să ajute Ucraina „să supraviețuiască presiunii inamicului care o depășește numeric, agresorului, rului, atacului brutal al Rusiei”.
„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a afirmat Orban, adăugând că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.
Afirmațiile de acest gen ale lui Viktor Orban nu sunt noi, dar de data aceasta au fost formulate în termeni duri, de extremă dreapta, scriu jurnaliștii britanici, care au preluat aceste declarații de-a dreptul halucinante ale liderului maghiar.
Ungaria este membră a NATO, dar Orbán are de mult timp relații calde cu Putin și a petrecut cinci ore la Moscova discutând cu liderul rus, în februarie, cu puțin timp înainte de invazia rusă. Discursul a avut loc la două zile după ce ministrul său de externe a făcut o călătorie surpriză la Moscova pentru discuții și îl plasează cu mult în afara consensului european privind războiul.